Rusi u trci - za borski rudnik

Daćemo ponudu koja će zadovoljiti Vladu Srbije i ne očekujemo nikakave povlastice, kaže Džefri Kauli, generalni direktor SMR−a 

Na novi tender za prodaju najvećeg srpskog proizvođača bakra i plemenitih metala učestvovaće i ruski Sojuzmetalresurs (SMR) ćerka−firma moskovskog „Baznog elementa“, čiji je vlasnik Oleg Deripaska, zvanično najbogatiji Rus u svetu.
Od završetka prethodnog tendera, mi smo pažljivo pratili razvoj događaja u vezi sa RTB Borom i aktivno smo se angažovali na pripremanju za novi tender. Naš cilj je da godišnje ubiramo prihod od 15 odsto, i u tom cilju nijedna cena za RTB nam nije nedostižna“, rekao je Džefri Kauli, generalni direktor SMR−a na novinare.

Kompanija SMR, članica ruske „Bejzik element“ grupe daće ponudu za RTB koja će zadovoljiti Vladu Srbije i ne očekuje nikakave povlastice, izjavio je Kauli i dodao da će „ponuda ispuniti uslove tendera i očekujemo da će vrednost ponuđenih investicija imati presudan uticaj u izboru najboljeg ponuđača“. Od Vlade Srbije očekujemo da prilikom određivanja najbolje ponude na tenderu uzme u razmatranje i ponuđeni iznos za investicije i ostale programe, a ne samo visinu prodajne cene. On je istakao da će ispoštovati minimalne uslove tendera, ali nije naveo do koje maksimalne sume će ići u svojoj ponudi. Podsetio je i da je „Bejzik element“ učestvovao na prethodnom tenderu, ali da je diskvalifikovan zato što nije ispoštovao uslov iz tendera u pogledu prodajne cene. „Ponudili smo jedan dolar za kapital, iako je minimalna cena bila 266,7 miliona dolara, i pola milijarde dolara za investicije“, podsetio je Kauli i naveo da je toj kompaniji bilo jasno na osnovu međunarodnog iskustva da prvi tender neće biti uspešan, pa je zato i dala „nerealnu ponudu“.
Kauli je istakao da očekuje da će ovoga puta Vlada biti fleksibilnija i da će „uzeti u razmatranje ceo paket, a ne samo visinu ponuđene prodajne cene“. Kauli je istakao da će se prilikom određivanja visine cene i investicionog programa u svojoj ponudi, SMR rukovoditi i činjenicom kolika je cena bakra na svetskom tržištu. „Od prošle godine cena bakra je pala za osam odsto i procenjuje se da će se u narednih pet godina cena spustiti za još 30 odsto“, rekao je Kauli. Na delikatno pitanje novinara da li je Olegu Deripaski, većinskom akcionaru te kompanije, premijer Vojislav Koštunica, nešto obećao na sastanku koji je u Vladi održan u julu, Kauli je odgovorio da „nema informaciju da je bilo kakav sporazum postignut“ naglasivši da je za Vladu Srbije, RTB i lokalnu sredinu važnije da novi vlasnik od borskog kombinata napravi profitabilnu kompaniji nego da isplati najvišu cenu. „Planovi SMR su da RTB postane najveći proizvođač bakra u Evropi“.

Agencija za privatizaciju Srbije raspisala je 31. avgusta drugi tender za prodaju RTB−a, po početnoj ceni od 340 miliona dolara, a obavezne minimalne investicije su 180 miliona dolara. Na prodaju je ponuđen prenos eksploatacionih prava i imovina Rudnika bakra Bor, Rudnika bakra Majdanpek i Topionica i rafinacija bakra. Zainteresovani kupci mogu od 14. septembra da otkupe tendersku dokumentaciju, a rok za dostavljanje zahteva za učešće na tenderu je 5. oktobar, dok finalne ponude treba da se pošalju do 31. oktobra. Bejzik element je jedan od najvećih privatnih investicionih fondova u Rusiji, sa sedištem u Moskvi, čija se vrednost procenjuje na više od 23 milijardi dolara i čiji godišnji prihodi premašuju 18 milijardi dolara. Predsednik Upravnog odbora te grupacije je Oleg Deripaska. („Pregled“)

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.