Žoze Morinjo tražio pomoć vrača

NAJROBI, 18. jula 2010. (Beta-AFP) - Kenijski vrač rekao je da ga je ovog leta posetio portugalski fudbalski trener Žoze Morinjo, koji je tražio pomoć da bi uspeo u svom novom klubu.

Morinjo je ovog leta prešao iz Intera u Real Madrid. On je početkom jula boravio na odmoru u Keniji, a tokom tog vremena susreo se sa četvoricom vračeva u oblasti Ukunda.

"Sreli smo se preko posrednika u tajnosti, jer nije želeo da mediji saznaju. Dovezen je u turističkom kombiju, a bio je u društvu svoje supruge", rekao je marabut Maktub Mzi, čuveni vidar iz Mombase, koji često daje savete političarima i fudbalskim funkcionerima.

"Tražio je od nas da mu pomognemo da uspe u svom novom poslu. Normalno je da svi koji počinju nov zadatak, čak i političari, traže pomoć sa strane. Morinjo je rekao da je preuzeo težak zadatak u Real Madridu i da želi da zasluži poštovanje ljudi sa kojima će raditi", rekao je Mzi.

Morinjo je tokom posete Keniji odbijao intervjue i nije želeo da se fotografiše. On je tokom puta odseo i u čuvenom rezervatu Masai Mara.

U Evropu je otputovao prošle nedelje, samo četiri dana pre nego što je došao u Madrid. U petak je održao prvi trening sa ekipom u prisustvu mnoštva novinara.

Marabut je naziv istočnoafričkih vračeva, koji daju savete ili se bave bajanjem koristeći verske tradicije iz islama, animizma, vudua ili hrišćanstva.

Reč "marabut" ili "murabit" koristi se u Severnoj Africi i za muslimanske verske vođe ili putujuće znalce.

Pogledajte još