#Svetu2019 - Radko Vlajkov, ambasador Republike Bugarske: Evropska perspektiva Zapadnog Balkana neupitna je

”The Economist: Svet u..." konferenciju kompanija "Color Media Communications" organizuje sedmi put zaredom u Srbiji i već je postala prepoznatljiva kao događaj koji zatvara tekuću godinu zaključcima o poslovnom i političkom ambijentu Srbije i otvara pitanja od značaja za razvoj zemlje u narednoj godini.

Konferencija “The Economist: Svet u 2019.” održaće se 13. decembra u Domu Narodne skupštine Republike Srbije u Beogradu. Kao i svake godine okupiće čelne ljude Vlade Srbije, Vlade Vojvodine, ambasadore, ekonomiste i vodeće privrednike iz Srbije i regiona.

Cilj konferencije je da se kroz konstruktivan dijalog predstavnika Vlade Srbije, predstavnika privrede, te diplomatskog kora, daju mišljenja, analize i osvrti na privredni ambijent, investicionu klimu i buduće korake koji čekaju Srbiju na putu ka pridruživanju EU, sprovođenju reformi kako zakonodavstva tako i društva u celini.

U prvom panelu pod nazivom "Der gleiche Himmel: Šta dalje sa Berlinskim procesom" učestvovaće i Radko Vlajkov, ambasador Republike Bugarske, sa kojim smo razgovarali u susret konferenciji:

"Samit Evropska unija – Zapadni Balkan održan u Sofiji 17. maja 2018. stavio je istorijski pečat na odnose između Unije i zemalja kandidata za članstvo iz Zapadnog Balkana, kaže Radko Vlaykov, ambasador Republike Bugarske u Srbiji. U „sofijsku prioritetnu agendu“, osim tema o transportnoj povezanosti, energetici, digitalnoj infrastrukturi i obrazovanju, uvršteni su i napori Bugarske i bugarskog predsedavanja Savetu EU da se proširenje EU Zapadnim Balkanom vrati na dnevni red Unije. To je bio prvi takav susret nakon onog održanog pre 15 godina u Solunu."

Danas vrlo često čujemo da su stavovi starih i novih članica EU dosta podeljeni kad je u pitanju budućnost Unije i da su manje-više svrstani u dva kluba. Kako vi gledate na te promene?

- Države članice nisu podeljene. Mi, naprosto, imamo različite tačke gledišta. Ako želimo da idemo napred, promena mora biti. Države članice su se ne jednom ili dvaput suočavale s različitim krizama ili izazovima. Što se tiče proširivanja zamljama Zapadnog Balkana, napori Bugarske bili su uspešni. Za vreme bugarskog predsedavanja Savetu EU države članice su se nedvosmisleno ujedinile oko evropske perspektive Zapadnog Balkana, tako da je Evropska unija stabilna s pogledom uperenim u budućnost.

Koje su ključne poruke koje biste izdvojili povodom obeležavanja 140 godina diplomatskih odnosa naših dveju zemalja i uputili mladim generacijama?

- Sto četrdeset godina diplomatskih odnosa između Bugarske i Srbije ozbiljan je period. Ipak ne zaboravimo da mi vekovima zajedno živimo na Balkanu. Nezavisno od prevrata istorije, mi generacijama posle nas dugujemo dobrosusedske odnose između naših država, zasnovane na podeljenim vrednostima i prijateljstvu, kako bismo jednog dana bili ravnopravni partneri u EU. Srbija je važan sused za Bugarsku. Naš osnovni interes je da naši susedi budu stabilni, da prosperiraju. Zato bismo osnovne poruke mogli definisati s tri pojma: dobrosusedstvo, zajedničke vrednosti, prijateljstvo.

Kompletan program, učesnike i način prijave za učešće pogledajte na zvaničnom sajtu

www.color.rs/svetu2019

Pogledajte još