fbpx

Albanska i Srpska drama na Kosovu i Metohiji

BEOGRAD, 19. jula 2010. (Beta) - Direktor Albanske drame iz Prištine Jeton Neziraj i direktor Srpske drame iz Prištine, koja je smeštena u Kosovskoj Mitrovici, Nenad Todorović, istakli su u paralelnom intervjuu listu Politika, da nemaju ništa protiv postavljanja komada srpskog, odnosno albanskog pisca na scenama njihovih pozorišta.

Jeton Neziraj i Nenad Todorović su prilikom njihovog prvog susreta, koji je organizovao list Politika, govorili o radu srpskog i albanskog pozorišta na Kosovu, njihovom finansiranju, publici, ali i mogućoj saradnji tih teatara.

Neziraj je u razgovoru sa Nenadom Todorovićem rekao da već duže vreme razmuišlja da na scenu Albanskog pozorišta u Prištini postavi neku predstavu Biljane Srbljanović, kao i da je važan korak u približavanju albanskog i srpskog pozorišta bilo izvođenje Albaskog pozorišta iz Skoplja, Kadareove predstave "General mrtve vojske" u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

Neziraj i Todorović su se složili da pozorište treba da menja nacionalizam a ne da bude upotrebljavano u nacionalističke svrhe, a Todorović je istakao da više nema očekivanja da je hitno potrebno nekakvo romantičarsko buđenje i da je samim tim pozorište slobodnije da formira repertoar.

Nenad Todorović je rekao u intervjuu Politici da on nikada ne bi postavio komad nekog pisaca samo zato što je Srbin ili Albanac, već da je samo važno da je komad dobar.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.