JEDITE GA BEZ GRIŽE SAVESTI: 15 zdravstvenih prednosti gauda sira

Holandski gauda sir nije samo delikates koji je poznat širom sveta i služi se na trpezama svih meridijana. On u sebi nosi i fantastične zdravstvene prednosti, pa je njegova upotreba više nego preporučljiva.

Gauda sir je mlečni proizvod koji dolazi iz istoimenog holandskog grada i njegove zdravstvene prednosti poznate su u ovoj zemlji godinama. Zbog toga je uobičajeno za Holanđane da konzumiraju ovaj sir u svojoj tradicionalnoj kuhinji. Njegov ukus je dovoljno dobar tako da je i sa te strane koristan za konzumiranje, a ne samo zbog zdravlja. Trenutno se gauda sir proizvodi na mnogim mestima širom sveta, što je jasan dokaz planetarne potražnje za potrošnjom ove vrste sira.

On se koristi uz mnoga jela, može da se narenda kao posip po mnogim salatama i uopšte da se umeša u brojne kulinarske specijalitete.

Može se navesti bar petnaest zdravstvenih prednosti koje pruža gauda sir.

1. Ima visok sadržaj kalcijuma

Jedna od najvažnijih stvari u konzumiranju gauda sira je to što on sadrži visok sadržaj kalcijuma. Zbog toga je njegova upotreba odličan način za stvaranje zaliha kalcijuma u telu.

2. Jača kosti

Dobra osobina kalcijuma je da pomogne u očuvanju i ojačavanju kostiju. Zato konzumiranje gauda sira koji je bogat kalcijumom može pomoći u povećanju mase kostiju i izbegavanju njihovih lomova. To će pomoći u obezbeđivanju i održavanju snage kostiju.

3. Snabdeva organizam nutrijentima

Konzumiranje gauda sira pomoći će u nabavci različitih hranljivih materija za organizam. Holandski gauda sir upravo je bogat određenim vitaminima i mineralima koji u potpunosti podstiče razvoj i vitalnost ljudskog tela.

4. Sprečava osteoporozu

Ovaj sir pruža zdravstvene koristi u sprečavanju simptoma osteoporoze. To su one prednosti koje kosti i zglobove čuvaju zdravim i jakim, što svakako uključuje mogućnost sprečavanja nastanka bolesti kostiju, među kojima prednjači osteoporoza.

5. Jača zube

Još jedna od prednosti gauda sira za ljudsko zdravlje je i jačanje zuba. Zalihe kalcijuma kojima je snabdeven ovaj sir pomažu da zubi i desni ostaju što duže zdravi.

6. Povoljno utiče na zdravlje pluća

Kalcijum je jedan od minerala koji pruža korist u održavanju pluća zdravim. Zato je gauda sir koristan pri optimizaciji kapaciteta pluća, što uključuje i bolje upravljanje apsorpcijom kiseonika. Nadalje, ovo je prirodan način za izbegavanje plućnih bakterija ili virusa.

7. Optimizuje nivo hemoglobina

Vitamin B12 u ovoj vrsti sira može da pomogne u optimizaciji nastanka krvi, a posebno u povećanju sadržaja hemoglobina. Stoga, on pomaže u izbegavanju anemije i na zdravlje krvi delovaće potpuno jednako kao i lekovi koji služe za povećanje nivoa hemoglobina.

8. Reguliše krvni pritisak

Konzumiranjem gauda sira moguće je održati krvni pritisak u ravnoteži, zbog čega se ova vrsta sira preporučuje za osobe sa simptomima hipertenzije.

9. Poboljšava cirkulaciju

Gauda sir pospešuje zdravlje kardiovaskularnog sistema tako što kontroliše nivo holesterola u krvi. Njegovom upotrebom moguće je izbeći brojne kardiovaskularne probleme, što uključuje i izbegavanje bilo kakve mogućnosti dobijanja krvnih ugrušaka.

10. Jača mišiće

Vitamini i minerali u gauda siru su dobri i za jačanje mišića, a takođe i za pospešivanje mišićne mase. Upotreba ovog sira podrazumeva snažne mišiće, pa je gauda jednako zdrava kao i neke vrste ribe koje aktivno rade na poboljšanju zdravlja telesnih mišića.

11. Održava srce zdravim

Kroz svoju sposobnost upravljanja kardiovaskularnim sistemom, gauda sir može pomoći u optimizaciji srčanih sudova. Zato ovo predstavlja još jedan od načina održavanja srca zdravim i izbegavanja nastanka srčanog udara u budućnosti.

12. Poboljšava varenje

Upotreba gauda sira dobra je i za poboljšanje rada crevnog sistema i boljeg varenja, pa se ovaj sir pokazuje korisnim u izbegavanju problema sa probavom, uključujući i zatvor stolice.

13. Pospešuje funkcije mozga

Vitamin B u ovoj vrsti sira dobar je u poboljšanju funkcija mozga, pa samim tim i pospešuje bolje pamćenje.

14. Izbegava rak

Postoji nekoliko nenaučnih uverenja koja tvrde da je sir koristan u ishrani i da se njegovom konzumacijom može izbeći rak. Međutim, ovoj tvrdnji potrebno je dalje razmatranje i istraživanje, pa se ona mora uzeti s rezervom.

15. Jača imunitet

Konzumiranje sira pomaže u poboljšanju imunološkog telesnog sistema, zbog čega asistira u izbegavanju bakterijskih ili virusnih infekcija.

Izvor: Stil
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još