I muška frizura po kuranu

Žene u Iranu, po islamskim običajima i šerijatskom zakonu, na javnom mestu moraju imati pokrivenu kosu, ali se od nedavno i od muškaraca očekuje da imaju "skromnu frizuru". Nejasno je šta to zapravo znači?

 Berberima je ovih dana dostavljena neka vrsta kataloga koji bi trebalo da njima, ali i mušterijama, pomogne za koju frizuru da se opredele, a najvažnije je da ih "sačuva od podleganja iskušenju dekadentnih zapadnjačkih frizura", javila je ILNA, iranska novinska agencija.

 "Ne izražavamo nazadnjačko poimanje mode već samo pokušavamo da ustanovimo novi stil muške frizure a da, u isto vreme, sačuvamo tradiciju i iskažemo poštovanje iranske kulture", izjavio je Džaleh Hodajar, sekretar Festivala hidžaba (islamske odeće) i čistote, koji je i predstavio novi katalog muških frizura na otvaranju ove manifestacije.

 "Na ovaj način ćemo uzvratiti na invaziju zapadnjačke kulture", naglasio je Hodajar.

 Fotografije novih stilova muške frizure, koje su dostavljene medijima, uključuju različite frizure za pravu i kovrdžavu kosu. Ni na jednoj nema dugačke kose, ali nekoliko poseduje elemente stila, uključujući dugačke zaliske, koji na neki način podsećaju na vreme Elvisa Prislija iz 1960-tih.

 "Ove frizure su dizajnirane prema pravilima naučne estetike, tipu vrata, brade, izduženosti obraza i kulturi i običajima u provincijama Irana" - naglasio je Hodajar, ali nije rekao da li je frizure zvanično odobrila vlada.

Iako se Iran suočava sa sve oštrijim međunarodnim sankcijama koje su mu uvedene zbog nuklarne aktivnosti i dok se bavi mogućim ekonomskim buntom kad državne subvencije kasnije ove godine budu drastično smanjene, lični izgled ostaje jedna od najznačajnijih preokupacija Iranaca i Iranki.

 Otkako je Mahmud Ahmadinežad prvi put izabran za predsednika 2005. godine, vlasti se svakog leta sve intenzivnije obračunavaju sa "neskromnim i izazovnim izgledom građana".

 Tako žene koje dozvole da im ispod šamije "proviri" pramen kose rizikuju da ih na ulici zaustave i optuže za "nepoštovanje pravila odevanja i izgleda".

(FoNet)
TEHERAN, 19. jul 2010.

Pogledajte još