Odbijena Karadžićeva žalba na duzinu radne nedelje

HAG, 19. jula 2010. (Beta) - Apelaciono veće Haškog tribunala odbilo je žalbu optuženog Radovana Karadžića na odluku kojom je radna nedelja u procesu protiv Karadžića produžena sa tri na četiri dana.

U odluci objavljenoj u ponedeljak, apelaciono veće odbacilo je Karadžićevu tvrdnju da, zato što se brani sam, usled produženja radne nedelje neće imati dovoljno vremena da se pripremi za unakrsno ispitivanje svedoka optužbe. Sudije su podsetile da se od optuženog koji se brani sam - pošto je sam doneo takvu odluku - "u načelu očekuje" da podnese isti radni teret kao i advokati koji brane druge optužene.

Optuženi koji odluči da se brani sam lišava sebe mnogih prednosti koje donosi advokatsko zastupanje, piše u odluci, uz naglašavanje da pretresno veće ima obavezu, a optuženi pravo, da suđenje bude "pravično i brzo". U žalbi koju je podneo sredinom juna, Karadžić je tvrdio da Tribunal povećanjem broja radnih dana pokušava da ga primora da se odrekne prava da se brani sam.

Pretresno veće predsedavajućeg sudije O Gon Kvona ranije je nagovestilo nameru da, posle letnje pauze, u procesu Karadžiću zaseda svih pet radnih dana u nedelji.

Pogledajte još