Odluka Suda pravde osnov za stav EU

BRISEL, 19. jula 2010. (Beta) - Kosovo nije prepreka za put Srbije ka članstvu u Evropskoj uniji, a EU će saopštenje o mogućim pregovorima o Kosovu utemeljiti pažljivo na predstojećem "mišljenju" Međunarodnog suda pravde.

To je u ponedeljak u Briselu izjavio prvak Srpske napredne stranke (SNS) Tomislav Nikolić, rekavši da mu je to u nezvaničnom razgovoru preneo evropski komesar za proširivanje Štefan File. Lider SNS-a je preneo da u susretu s Fileom nije dobio potvrdu da EU želi da zajedno sa vlastima u Beogradu sastavi predlog rezolucije za Generalnu skupštinu UN posle saopštenja Suda u Hagu.

Nikolić je dodao da je iz onoga što je čuo od evropskog komesara proizilazi da bi "mišljenje" Međunarodnog suda pravde trebalo da bude "uravnoteženo" i čak možda dovede i do pregovora o statusu. I da bi to "mišljenje" moglo da "možda navede i vlasti u Beogradu, ali i Albance koliko daleko mogu da idu, koliko može da se traži i koliko da se dobije".

Nikolić je istakao da je od Filea tražio podršku za brže uključivanje Srbije u strukture EU, predočivši mu da u Srbiji većina stanovništva, isto kao i glavne stranke vlasti i opozicije, vide budućnost zemlje u EU.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.