U Kabulu otvorena međunarodna konferencija o Avganistanu

KABUL, 20. jula 2010. (Beta) - U Kabulu je u utorak, uz jake mere bezbednosti, počela Međunarodna konferencija o Avganistanu, koja okuplja predstavnike više od 60 zemalja donatora.

Konferencija, opisana kao najveći međunarodni skup ikad organizovan u avganistanskoj prestonici, odvija se uz punu mobilizaciju avganistanskih vojnika i trupa NATO-a da bi se sprečio mogući napad talibana čija pobuna jača poslednje četiri godine.

U nacrtu završnog dokumenta u koji je agencija AP imala uvid predviđa se da se do 2014. godine postepeno na avganistanske vlasti prenese odgovornost za bezbednost zemlje.

Avganistanska vlada i međunarodna zajednica treba da se dogovore oko toga koja od 34 provincije će biti spremna za potpunu avganistansku kontrolu i kada. U nacrtu se ne govori o broju međunarodnih snaga u zemlji tokom perioda tranzicije. Najavljeno je prisustvo generalnog sekretar UN Ban Ki Muna, generalnog sekretara NATO Andersa Fog Rasmusena, američke državne sekretarke Hilari Klinton i delegacija više od 60 zemalja.

Pogledajte još