Brazil ulaže tri milijarde dolara za renoviranje aerodroma

BRAZILIJA, 19. jula 2010. (Beta-AP) - Brazilska vlada saopštila je da će uložiti blizu tri milijarde dolara u renoviranje aerodroma uoči Svetskog prvenstva 2014. godine, koje će se održati u zemlji petostrukih svetskih šampiona.

Pojedini funkcioneri vlade su izrazili zabrinutost zbog sporih priprema, ali je predsednik Luiš Inasio Lula da Silva rekao da će svi poslovi vezani za organizaciju Svetskog prvenstva biti završeni na vreme.

Vlasti su potpisale dokument kojim će se obezbediti investicije i napraviti raspored poslova vezanih za transport i izgradnju stadiona. To su dve stvari zbog kojih je Svetska fudbalska federacija (Fifa) kritikovala Brazil, koji je odlagao početak radova.

Brazilska agencija za civilno vazduhoplovstvo ubrzaće i nadgledaće radove na renoviranju 13 aerodroma koje će navijači i turisti koristiti tokom Mundijala.

"Sada imamo sredstva za renoviranje aerodroma. Očekujemo da će tokom Svetskog prvenstva doputovati oko 600.000 stranih turista i da će zemljom cirkulisati tri miliona Brazilaca", rekao je ministar sporta u vladi Brazila Orlando Silva.

Takođe, vlada je obezbedila 400 miliona dolara investicija u luke.

Nedavna vladina studija navodi da će Brazil u narednih nekoliko godina u infrastrukturu investirati ukupno 18 milijardi dolara.

Pogledajte još