Očekuje se obazrivo formulisano mišljenje MSP o Kosovu

HAG, 20. jula 2010. (Beta-AFP) - Mišljenje Međunarodnog suda pravde o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova biće, prema oceni stručnjaka za međunarodno pravo, vrlo obazrivo formulisano, navodi u utorak agencija Frans pres.

Agencija ističe da su uprkos tome vlade Srbije i Kosova izrazile uverenje da će odluka Suda biti za njih pozitivna i podseća na izjave premijera Srbije Mirka Cvetkovića i kosovskog premijera Hašima Tačija.

Prema stručnjacima međunarodnog prava, MSP bi trebalo da bude što dvosmisleniji da ne bi presedan o Kosovu probudio ambicije kod drugih koji zagovaraju nezavisnost, piše AFP u tekstu posvećenom predstojećem "dugoočekivanom" objavljivanju mišljenja Suda.

"Sud će probati da izbegne stvaranje presedana, pošto bi u tom slučaju druge manjine sledile primer Kosova", rekao je za AFP Vilem van Genugten, profesor međunarodnog prava na univerzitetu u južnom holandskom gradu Tilburgu.

Prema mišljenju Žana D'Aspermonta, stručnjaka za međunarodno pravo na univerzitetu u Amsterdamu, MSP neće "nikad, nikad priznati pravo na secesiju. To bi bilo otvaranje Pandorine kutije", rekao je on. On je, međutim, dodao da Sud ne bi trebalo ni da okarakteriše proglašenje nezavisnosti nelegalnim.

Pogledajte još