"Naše selo" – nova akcija Delta Holdinga

"Naše selo" naziv je novog projekta Delta Holdinga, kojim kompanija želi da pokrene razvoj poljoprivrede u nerazvijenim predelima i obnovu sela u Srbiji. Za početak projekta odabrana su sela Dubočane i Mala Jasikova, u okolini Zaječara i tu odluku njihovim žiteljima saopštili su predsednik Delta Holdinga Miroslav Mišković i gradonačelnik Zaječara Boško Ničić.

Delta će pomagati meštanima dva odabrana sela da značajno unaprede nivo poljoprivredne proizvodnje, kao i društvenog i kulturnog života u svom mestu i dovedu ih na nivo kakav imaju sela u razvijenim delovima Evrope. Stručnjaci Delta Agrara savetovaće poljoprivrednike u zaštiti i gajenju voća, izboru sorti voća i rasa životinja i njihovom pravilnom uzgoju, kao i svim drugim poslovima od kojih zavisi uspeh poljoprivredne proizvodnje. Kako bi projekat učinila održivim, Delta će garantovati otkup proizvedene robe, jer je plasman do sada predstavljao jedan od najvećih problema za proizvođače u ovom kraju.

Projektom je planirano i poboljšanje kulturnog i društvenog života u ovim selima i to donacijom sredstava za obnovu ustanova koje su važne za život celog sela, kao što su škola, dom kulture, dom zdravlja, i organizacijom kulturnih i zabavnih događaja. Cilj je da se u što kraćem roku život u selima Dubočane i Mala Jasikova učini kvalitetnijim, za sadašnje meštane, i za one koji su ova sela napustili u potrazi za boljom budućnošću. Dugoročni cilj projekta je da ova naselja dostignu nivo modernih evropskih sela i povratak dela odseljenog stanovništva, posebno mladih pojedinica i porodica.

U okviru prve studijske posete projekta "Naše selo", pedeset meštana sela Dubočane i Mala Jasikova, obišlo je imanja Delta Agrara u Čelarevu i Staroj Pazovi, što je deo njihove edukacije za modernu poljoprivrednu proizvodnju.

Na imanju Podunavlje u Čelarevu proizvođači iz dva zaječarska sela mogli su da vide kako izgleda najsavremeniji uzgoj jabuka, sa navodnjavanjem kap po kap, sa zaštitom od mraza, sa kompjuterizovanim praćenjem meteo uslova i drugim tehnološkim dostignućima koja omogućuju prosečne prinose od preko 70 tona po hektaru zasada.

Na imanju Napredak u Staroj Pazovi prikazana im je moderna farma muznih krava, na kojoj, zahvaljujući izboru rase i uslovima gajenja i muže, krave dnevno daju i 40 litara mleka.

Projekat "Naše selo" pokrenut je uz punu podršku lokalne zajednice. Grad Zaječar ne samo da ohrabruje ulazak meštana u ovu akciju, već nagoveštava i svoje uključivanje i mogućnost širenja akcije na druga sela u ovom delu istočne Srbije.

Izvor: Promo
Foto: Promo

Pogledajte još