Položaj radnika lošiji nego 1990-ih

BEOGRAD, 20. jula 2010. (Beta) - Predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) Ranka Savić izjavila je u utorak da je položaj radnika u Srbiji trenutno lošiji nego u vreme vlasti Slobodana Miloševića 1990-ih godina.

"Nivo stepena zaštite radnika u Srbiji nije bio lošiji ni u vreme Miloševića", kazala je Savić na konferenciji za novinare u sedištu tog sindikata u Beogradu.

Ona je povodom odluke suda da zatvorom od šest meseci odnosno uslovnom kaznom od godinu dana kazni glavnu poverenicu ASNS-a u kompaniji Jumko u Vranju Snežanu Veličković, istakla da će se taj sindikat žaliti Apelacionom sudu u Nišu i najavila proteste ispred zgrade tog suda.

Veličkovićevoj je suđeno jer je kao organizatorka štrajka u fabrici Jumko zauzela sa još 300 radnika deveti sprat te fabrike i onemogućila kretanje direktora i zamenika direktora Miodraga Tasića i Gorana Trajkovića, čije su kancelarije na tom spratu.

Radnici Jumka pre dve godine započeli su štrajk, pošto do tada nisu dobili 17 plata, a neredovno su im uplaćivani i doprinosi, rečeno je na u utorak konferenciji za novinare.

Pogledajte još