Dan državnosti Katara obeležen u Beogradu

Dan državnosti Katara obeležen je sinoć u Beogradu, a ambasador Mubarak bin Fahad Al Tani rekao je da su Srbija i Katar dve bratske države koje vezuju prijateljski odnosi i da Katar posebnu pažnju posvećuje jačanju bilateralne saradnje sa Srbijom.

Ambasador je istakao da Katar pozdravlja napore Vlade Srbija u postizanju napretka, ekonomskog razvoja i obezbeđivanja stabilnog života svog naroda, kao i u jačanju kredibiliteta Srbije u međunarodnoj zajednici primenjujući, kako kaže, politiku umerenosti u suočavanju sa svim regionalnim i međunarodnim izazovima.

- Katar posebnu pažnju posvećuje jačanju bilateralne saradnje sa Srbijom kroz parafiranje postignutih sporazuma i inteziviranje razmene poseta visokih zvaničnika dveju zemalja - naveo je Al Tani i naglasio da su Srbija i Katar dve bratske države koje vezuju prijateljski odnosi.

- Srbiji, kao i svim bratskim i prijateljskim narodima, želim napredak i prosperitet - poručio je ambasador.

Prema njegovim rečima, Katar je u proteklih godinu dana politikom uzdržanosti i umerenosti ojačao svoju ekonomiju i učvrstio odnose sa saveznicima.

Ambasador je naveo da je prošlo više od godinu dana od kada su pojedine susedne zemlje, kako kaže, nepravedno uvele blokadu Kataru sa ciljem urušavanja ekonomije i pozicije te države u svetu i podrivanja njenog suvereniteta.

- Uprkos tome Katar je uspeo da prevaziđe posledice blokade, da ojača svoju ekonomiju i poveća svoju nezavisnost zahvaljujući jedinstvu naroda i mudrosti rukovodstva, koje je primenilo politiku uzdržanosti i umerenosti, pozivajući zemlje koje su uvele blokadu na dijalog bez preduslova - rekao je Al Tani.

Ambasador je istakao da je Katar učvrstio odnose sa svojim saveznicima i razvio veze sa većinom zemalja sveta.

Svečanosti povodom Nacionalnog dana Katara u hotelu Hajat prisustvovali su, pred ostalih, potpredsednik Vlade Rasim Ljajić, generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković, zaštitnik građana Zoran Pašalić, predsednik Stranke pravde i pomirenja Muamer Zukorlić, predstavnici diplomatskog kora, političkog i javnog života.

Dan državnosti Katara obeležava se 18. decembra, pošto je tog dana 1878. godine šeik Jašim bin Mohamed Al Tani poveo državu ka jedinstvu.

Izvor: Tanjug
Foto: Goran Zlatković

Pogledajte još