Dan ljudskih prava i 70 godina od usvajanja Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima obeleženi u Beogradu

Dan ljudskih prava i 70 godina od usvajanja Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima obeleženi su sinoć u Muzeju savremene umetnosti, uz podršku Tima Ujedinjenih nacija u Srbiji, Misije OEBS-a, Delagacije EU i Kancelarije saveta Evrope. Svi zajedno poručuju da ovaj dan poziva na akciju za poštovanje ljudskih prava.

- Srbija mora da ojača institucije za ljudska prava i da garantuje njihovu nezavisnost. Hitno treba dosledno i efikasno primeniti zakone - piše u izveštaju Evropske komisije.

- Ljudska prava su deo i pristupne politike Evropske unije i zato je važno da Srbija u procesu pristupanja deo zakonodavstva o ljudskim pravima inkorporira u domaće zakonodavstvo. To se naročito odnosi na pravosuđe, medije, zaštitu životne sredine - kaže šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici.

- Na osnovu zvanične statistika, vidimo da je nezaposlenost dominantna kod LGBT zajednice, osoba sa invaliditetom, Romkinja - ističe stalna koordinatorka UN u Srbiji Stelijana Nadera, te dodaje da treba više raditi i na pravima osoba sa invaliditetom, LGBT zajednice i Roma.

- Bitna je uključenost institucija Srbije, ali i civilnog društva i međunarodnih organizacija, jer samo zajedno možemo da postignemo bolje poštovanje ljudskih prava - kaže ambasador Andrea Oricio, šef Misije OEBS-a u Srbiji.

Zaštitnik građana ističe da mnogi ne znaju kome da se obrate za pomoć, da ih institucija kojoj se obrate upućuje na drugu instituciju, koja opet navodi da nije nadležna.

- Žale se na kršenja imovinskih prava, to su jako dugi postupci pred sudovima, neizvršenje sudskih presuda, izvršenja za koja građani smatraju da nisu adekvatna - navodi zaštitnik Zoran Pašalić.

- Već 15 godina se primenjuje Evropska konvencija o ljudskim pravima u Srbiji. To znači da građani imaju pravo da se obrate Evropskom sudu za ljudska prava. To pravo i koriste - kaže šef Kancelarije Saveta Evrope Tobijas Flesenkemper.

Srbija treba da da veći prioritet pravima deteta, a zabrinjava i to što nema napretka u slobodi izražavanja, navodi se u izveštaju Evropske komisije.

Izvor: RTS
Foto: Goran Zlatković

Pogledajte još