Na putu za bezbednost dece u saobraćaju: Od kuće do škole, od škole do kuće, Total šapuće: Oprezno!

Total Serbia posvećen je stvaranju uslova za povećanu bezbednost u saobraćaju, te najavljuje nastavak prošlogodišnje društveno odgovorne kampanje "Na putu za bezbednost dece u saobraćaju", koja će ove godine biti sprovedena još jačim intenzitetom. Cilj ove kampanje jeste da skrene pažnju građana Republike Srbije na potrebu za dodatnim obrazovanjem najmlađih generacija u vezi s bezbednošću u saobraćaju.

Ove godine, jedan od sponzora je i kompanija Hutchinson d.o.o. iz Rume, koja pripada Total Group-u i koja zapošljava preko 1.000 ljudi u svojoj fabrici za proizvodnju gume u Srbiji.

Ciljna grupa ove društveno odgovorne kampanje jesu deca prvog i drugog razreda osnovne škole, koja spadaju među najugroženije kategorije kada je bezbednost u saobraćaju u pitanju, te čije znanje o ponašanju u saobraćaju i o saobraćajnim propisima je potrebno proširiti.

- Čestitamo Total Group-u, renomiranoj francuskoj kompaniji, na pokretanju projekta "Na putu za bezbednost dece u saobraćaju", čiji prvenstveni cilj jeste edukacija najmlađih generacija o ponašanju u saobraćaju kroz igru. Tokom trajanja ovog projekta primećen je veliki napredak u usvajanju znanja i pravila ponašanja u saobraćaju zahvaljujući korišćenju modernih tehnologija i inovativnim igrama. Nadamo se da će uspeh ovog projekta motivisati i ostale kompanije da svoje društveno odgovorno poslovanje podignu na viši nivo. Sigurnost u saobraćaju jako je bitna tema za nas. To je razlog zbog koga je Francuska učestvovala prošlog septembra, po drugi put, na godišnjem seminaru koji se održava u Subotici i koji je organizovan od strane Srpskog Ministarstva unutrašnjih poslova – izjavio je na konferenciji za medije u rezidenciji francuske ambasade njegova ekselencija, gospodin Frederik Mondoloni, ambasador Francuske u Republici Srbiji.

Za razliku od drugih kampanja sličnog tipa, koje se sprovode u Srbiji i regionu, kompanija Total pristupila je edukaciji najmlađeg dela populacije na jedinstven način - korišćenjem vizuelne demonstracije i kartica - pitalica, TOTAL QUARTZ robota-maskote i interaktivne igre na tabletu, posebno kreirane za ovu priliku, a sve s ciljem animiranja dece, te njihovog usvajanja saobraćajnih propisa.

Značaj ovog projekta prepoznat je i od strane kompanije Total, koja ga je nagradila prvim mestom na internom Europe Innovation takmičenju, kao i od strane Francusko-srpske privredne komore, koja mu je dodelila Grand Prix 2018 nagradu.

- Ponosni smo što smo u prilici da, nakon uspeha koji je doživela prošlogodišnja kampanja, nastavimo s istom uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije. Naši napori usmereni su ka deci mlađeg školskog uzrasta, ne samo zato što su ona najviše izložena opasnostima u saobraćaju, već i zato što verujemo da će uz pomoć edukacije na ovu temu izrasti u savesne i odgovorne učesnike u saobraćaju – izjavila je Almila Aćan Kahvečioglu, generalni direktor Total Serbia.

Ove godine, 54 škole širom zemlje biće posećene u okviru ove kampanje, dok će više od 5.500 dece učestvovati u edukativnom programu na zabavan i interaktivan način, s ciljem da se upoznaju s pravilima u saobraćaju.

- Primetno je da poštovanje i poznavanje propisa u saobraćaju nije na istom nivou u velikim gradovima i van njih. Naša dužnost jeste da unapredimo sigurnost mlade populacije na putevima - izjavio je Pierluigi Ghione, direktor fabrike Hutchinson d.o.o.

Upotreba tableta i dugoročan pristup projektu podrazumeva da svake godine tim pedagoga analizira rezultate i unapređuje svoj pristup, kako bi se omogućila što kvalitetnija edukacija dece.

- Korišćenje tablet uređaja deo je svakodnevnice većine učenika, te je njihova upotreba u nastavi i učenju neophodna, jer to je jedan od načina da se nastava i učenje odvijaju u skladu s realnim kontekstom tj. okruženjem savremenog deteta – izjavila je Anica Saković, pedagog.

- Igra nam je pomogla da shvatimo kako mnogi mališani prave slične greške, na osnovu kojih unapređujemo projekat iz godine u godinu i prenosimo roditeljima i prosvetnim radnicima na šta treba da obrate posebnu pažnju - izjavio je Božidar Dimić, pedagog.

Na osnovu iskustva pedagoga koji su uključeni u projekat Na putu za bezbednost dece u saobraćaju, među najčešćim greškama i nedoumicama koje deca školskog uzrasta imaju u saobraćaju su:

1. Prolaženje između parkiranih automobila, kada postoji opasnost da ih vozači neće primetiti ako izađu na ulicu.

2. Igranje blizu saobraćajnice, kada postoji opasnost da dete potrči za loptom ili jednostavno, tokom igre, ne primeti automobil koji prolazi jako blizu.

3. Pojam uslovnog zelenog svetla za vozače, kada mališanima često nije jasno kako je moguće da je dozvoljeno kretanje automobilima iako je i njima, kao pešacima, upaljeno zeleno svetlo.

Edukacije dece, koju vode iskusni i dokazani pedagozi, odvijaće se u trajanju od jednog školskog časa. S ciljem da omoguće svim roditeljima da provere znanje svojih mališana i odigraju igru sa njima, kompanija Total Serbia je navedenu interaktivnu tablet igru učinila i javno dostupnom na svom veb-sajtu (www.total-serbia.rs).

- Važno je razgovarati s decom o saobraćaju, pravilima u saobraćaju i poštovanju tih pravila, ali i o značaju postojanja pravila uopšte. Igra može pomoći kao sredstvo i prilika za razgovor o ovim temama i kao pomoć deci pri sagledavanju pravila iz različitih perspektiva – izjavila je Ana Antanasijević, pedagog i kreator edukativnog dela programa.

Kako je u pitanju projekat namenjen svoj deci, Total Srbija odlučio je da kampanjom obuhvati i SOS dečje selo u Kraljevu, čiji stanovnici su mališani koji su iz različitih razloga ostali bez roditeljskog staranja, a koji odrastaju u selu uz SOS roditelje i biološke i SOS braću i sestre.

- Total Srbija rešen je da učini saobraćaj sigurnijim za svu decu u Srbiji tako što će ih pripremiti za izazove koje on nosi sa sobom, te se nadamo da je ovo samo još jedna u dugačkom nizu akcija - zaključila je gospođa Kahvečioglu.

Izvor: Promo
Foto: Promo

Pogledajte još