PRONAĐITE BALANS: Uživajte u prazničnim danima bez nevolja i stresa

Sreća, porodica, uživanje - to su ključne asocijacije na period pred doček Nove godine. Ali ma kako lepi bili, praznici izazivaju stres. Da biste izvukli najbolje iz ovog perioda godine, ključna reč koju treba da imate na umu je umerenost, i kad su u pitanju hrana i piće, ali i međuljudski odnosi, savetuju psiholozi.

Novac

- Za praznike, trošimo više nego uobičajeno i često je teško odoleti ponudama koje nas mame sa svih strana. Kad se na to dodaju i pokloni, jasno je zašto je teško preživeti decembar. Ali, probajte da postavite budžet i da ga se pridržavate. Kad god možete, bolje je da plaćate kešom ili debitnim karticama, nikako kreditnim.

Hrana i alkohol

- Mada se čini da alkohol olakšava stres, on zapravo izaziva probleme. Skloniji smo da se posvađamo sa bližnjima, kolegama, neznancima. Zato budite umereni kako sa alkoholom tako i sa hranom. Naravno, ovo nije vreme kad treba da krenete na dugo planiranu dijetu, ali neka vam cilj bude da se ne ugojite.

Ljudi

- Za mnoge koji ne žive u mestu rođenja, praznici postaju stresni jer kad dođu kući žele da vide sve rođake i prijatelje. I u toj trci se ne posvete nikom dovoljno i svi budu nezadovoljni. Zato, ograničite broj ljudi koje ćete posetiti i ne plašite se da kažete ne. Onima koji su tokom praznika usamljeni psiholozi preporučuju volontiranje ili neku sličnu aktivnost koja će im pomoći da prebrode prazničnu tugu.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.