Drugi festival mladih talenata "FRANZ LISZT FEST" 15. decembra u Zrenjaninu

Color Media Communications i Udruženje poslovnih žena "Sofia"  15. decembra Baroknoj sali Gradske kuće u Zrenjaninu organizuju FRANZ LISZT FEST.

Festival je revijalnog karaktera i u njemu mogu učestvovati mladi muzički talenti koji izvode Listova dela kao i dela željenih kompozitora.

Prošle godine festival je organizovan u kaštelu „Ečka“ pored Zrenjanina u čast podsećanja na Listov nastup na otvaranju „Kaštela“.

Vlastelin Lukač Lazar kupio je na licitaciji pustaru Ečku 1781. godine i tu izgradio crkvu i osnovao naselje za svoje podanike. Dvorac „Kaštel“ početkom XIX veka podigao je Lukačev sin, Agošton Lazar i on je najzaslužniji za njegovo otvaranje avgusta 1820. godine. Na svečanom otvaranju svirao je Franc List, tada devetogodišnji dečak, kasnije slavni kompozitor. Otvaranju je prisustvovao i čuveni grof Esterhazi, najbogatiji i najugledniji vlastelin u Ugarskoj.

Ove godine festival mladih talenata u klasičnoj muzici preselili smo u centar Zrenjanin u želji da što više Zrenjaninaca i Vojvođana prisustvuje festivalu.

Selektor festivala je Jovanka Višekruna Janković, a na osnovu pristiglih prijava žiri festivala sačinjen od eminentih stručnjaka iz ove oblasti objavio je program festivala:

17 časova – koncert mladih pijanista iz Srbije

Nikola Ranković:

  1. List: Igra patuljaka Gnomenreigen

Bogdan Dugalić:

Transedentalna etida br. 8 Wilde jadg

Ana Dragosavljević:

F.Liszt- "Un sospiro" etida
F.Liszt- Mađarska rapsodija br.8

Stela Molnar:

  1. List:Transendentalna etida f mol

Kristina Krstić:

  1. List:Petrarkin sonet op, 104

Milan Milić:

Vagner / List: Izoldina smrt ( transkripcija iz opere Tristan i Izolda)

Dunja Beraković:

  1. List: Ljubavni san br. 3

Maša Dragičević:

  1. List:  Mefisto valcer

19 časova – Gala resital

Valentin Mađar, Mađarska

Biografija:

Valentin Mađar počeo je da svira klavir sa šest godina u gradu Balašađarmat, Mađarska.  2013. godine se preselio u Budimpeštu kako bi nastavio muzičke studije. Trenutno je na odseku za naročite talente pri Muzičkoj akademiji Franc List, gde pohađa završnu godinu. 

Uspešno je učestvovao na domaćim i inostranim takmičenjima.

2013 : Državno takmičenje klavira (Njiređhaza, Mađarska): posebna 1. nagrada

2016: III. Aci Bertoncelj Međunarodno takmičenje pijanista (Velenje, Slovenija): 2. nagrada

2017: V. Bela Bartok Međunarodno takmičenje pijanista (Grac, Austrija):

  1. nagrada i posebna nagrada za interpretaciju Bele Bartoka

 Održao je više solo koncerata, kao i koncerte sa ansamblima u Mađarskoj i inostranstvu (Francuska, Austrija, Slovenija, Slovačka).

Njegovo debitovanje sa orkestrom bilo je u maju 2018. godine u svečanoj sali Muzičke akademije Franc List, gde je svirao Mocartov koncert za klavir i orkestar u d-molu

Pijanista koji je po mišljenju žirija najbolje izveo Listovo delo dobija nagradne koncerte tokom 2019. godina u različitim gradovima u Srbiji.

Nagrađeni koncerti će se održati u Sali Hungarikuma u Beogradu, na ArtLink festivalu mladih talenata i na koncertima u organizaciji Asocijacije međunarodnih festivala Srbije.

Sve detalje o festivalu možete pronaći na zvaničnom sajtu događaja:

http://www.color.rs/franzlisztfest2018/

Pozivamo sve zainteresovane da prisustvuju festivalu. Prisustvo možete potvrditi putem linka.

Pogledajte još