HAJDE DA UKAŽEMO DA DEPRESIJA NIJE TABU: Oglasila se majka pokojne Marije Ćurčić

Pre mesec dana manekenka i voditeljka Marija Ćurčić izvršila je samoubistvo u svom stanu u Beogradu. Na dan njene smrti oglasila se njena majka Ana Marija Alves Ćurčić sa ciljem da se podigne svest o mentalnom zdravlju i borbi protiv suicida.

Voditeljka se oglasila putem Fejsbuka a pismo prenosimo u celosti:

- Dragi prijatelji... Želela bih da se pre svega još jednom svima zahvalim na ljubavi, na podršci koju nam pružate svih ovih dana. Znam, većina će reći da nema šta da se zahvaljujem i sve to razumem jer bih i sama isto reagovala. No eto, moram jer prosto osećam da - moram. Znači mi. Sve to zaista znači. Jer je važno, jer te život, kad mu se prohte, na nezamislivo surov način na to nauči, podseti ili potvrdi ono što si već znao, podjednako surovo za svakog. I to je tako. I ne možeš tu ništa do da se trudiš da sutra budeš bolji nego što si to bio juče. Prema sebi. Prema drugima. Samo to može dati smisao ovom užasu, ovom bezdanu koji nam je zauvek promenio živote.

No držimo se. Idemo dan po dan. I svaki je važan. I kad je loš i kad je kao..."ok"? Nema tu ni velikih ni malih, svaki je novi korak. Ka boljem. To jedino ima smisla. Zbog naše Marije. Slaveći život. Njen život. Naše živote. Razumete šta hoću da kažem?

Zbog toga velika molba - uz vašu podršku i pomoć, volela bih da pokrenemo kampanju kojom bi se, nadam se, barem za nijansu podigao nivo svesti o važnosti brige o mentalnom zdravlju. Davimo se u crnoj hronici, pa hajde da probamo da smanjimo te stranice.

Hajde da pomognemo, da ukažemo da depresija nije tabu, da kad si loše ima ljudi, ima stručnjaka koji mogu da ti pomognu, da se ne osećaš krivim zbog toga, da te ne bude blam, da znaš da nisi sam, da si svestan da zaista ima ko da ti pomogne.

Hajde da ukažemo da Srbija nema nacionalni SOS telefon za prevenciju suicida koji bi radio 24/7. Da se o tome malo govori, a i to, po pravilu, isključivo nakon tragedija koje završavaju na naslovnicama tabloida. Danima.Toliko sam predivne dece upoznala, nema tih reči kojima mogu da opišem tu lepotu u njima. Predivna ljudska bića, predivna! Pa hajde ih sačuvamo. Pomognemo. Pomognemo drugima. Pomognemo debi.

Svi predlozi, sve sugestije su doborodošle - poželjno u inboks. Hvala unapred, u Makičino, Cokino, Đoletovo i moje ime, u ime naše porodice, naših prijatelja - napisala je novinarka.

Autor: Nadlanu.com/N.P.
Foto: Anne Marie Alves-Curcic/Facebook

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.