Policija- hitno sklonite foku sa ležaljke

(Varšava, Beta, specijalno za Nadlanu)

Policajci koji dežuraju u Poljskoj na telefonima i evropskom univerzalnom broju 112 i nacionalnom 997 na kojima se traži hitna pomoć policije i ovog leta zasuti su bizarnim pozivima.

„Dodjite hitno, foka već dva sata leži na mojoj ležaljci na plaži i neće da se makne“, poziv je koji su morali da rešavaju u poljskom baltičkom letovalištu Grifice na severozapadu Poljske.

Edita Klepčinjska iz lokalne policije u Grificama ima u rezervi još niz takvih atipičnih poziva od početka ovog leta, a vrlo često Poljaci traže da policija pomogne životinjama.

Policiju u Grificama jedna žena bombardovala je pozivima na te vruće brojeve da pomognu da jedna patka sa pačićima dopre do vode. Poljakinji se patka činila nekako unezverena i da ne može da nadje put, te je tražila da je policijska patrola sprovede bezbedno do vode. Javljao se i Poljak koji je tražio da patrola dodje i pomogne labudu koji pliva, jer mu je sigurno suviše vruće.

Na jednoj od plaža u Grificama turisti su se javljali da policija hitno dodje da legitimiše paraglajdistu jer im leti iznad glava i uznemirava ih.
Jedan Poljak zvao je mobilnim telefonom iz autobusa policiju da mu je suviše vruche, jer autobus nema klimatizaciju a jedan je smatrao da policija mora hitno da dodje i izvuče njegovu bankarsku karticu koju mu je pojeo bankomat.

To nisu šaljivi pozivi. Ti ljudi o svom problemu govore ozbiljno i očekuju intervenciju policije. Mi razgovaramo, objašnjavamo, savetujemo, tražimo način da se reši problem. Ali to ipak opterećuje telefonsku liniju“, kazala je Klepčinjska i naglasila da dok se rešavaju takvi pseudopreblemi neko može da ostane bez pomoći policije koja je zaista potrebna.

A kako su dežurni policajci u Grificama rešili problem foke koja je zauzela ležaljku na plaži? Preporučili su uzrujanom poljskom turisti da sačeka, jer foke na Baltiku izlaze na plaže, da joj ljubazno prepusti ležaljku da se odmori a onda će kao i sve ostale foke pre sigurno sama otići.

Daša Pavlović,
21. jula 2010.

Pogledajte još