Za sto dana - prodato 77 firmi

Tender za prodaju Zastava automobili u decembru. Rotšild prvorangiran na tenderu za savetnika za Jat. Kuprom ne može da učestvuje na tenderu za RTB. Sledeće nedelje predlog izmena Zakona o privatizaciji

Tender za prodaju kragujevačke fabrike Zastava automobili biće raspisan u decembru a u pripremi je i tender za prodaju Zastava kamiona, najavio je  ministar ekonomije i regionalnog razvoja Srbije Mlađan Dinkić, na konferenciji za novinare povodom sto dana rada ovog ministarstva. Prema rečima Dinkića ceo posao sa strateškim partnerima bi trebalo da se završi do kraja 2008. godine. Inače, kako je istakao, do sada je najmanje pet kompanija pokazalo interesovanje za Zastavu, među kojima su Ford, Dženeral motors, Fijat, indijska kompanija Tatra i firme iz Kine.
− Srbija je spremna da ponudi bolje uslove od bilo koje druge države u regionu investitorima koji žele da ulažu u automobilsku industriju“, istakao je on. U toku su i pregovori o prodaji Fabrike automobila Priboj (FAP) sa češkom kompanijom Tatra, jedinom koja je otkupila tendersku dokumentaciju a u Vojvodini će uskoro biti otvorena i nova fabrika šasija za kamione koji prevoze automobile, a investitor je francuska kompanija Lor.

Dinkić je rekao i da je američka konsultantska kuća Rotšild prvorangirana na konkursu za privatizacionog savetnika za srpsku avio−kompaniju Jat ervejz i da bi Vlada Srbije na sednici u četvrtak, 6. septembra trebalo da potrvrdi izbor Rotšilda za savetnika u prodaji Jata.
Aukcija za prodaju hotela Kontinental Beograd i Geneksovog kompleksa na Novom Beogradu biće održana krajem novembra a u martu sledeće godine uslediće privatizacija Geneksovih hotela na Kopaoniku u okviru plana da se ubrza privatizacija i poboljša kvalitet hotela u Srbiji. „Tender za prodaju Jatovog hotela na Slaviji u Beogardu biće objavljen uskoro“, kazao je Dinkić.
On je najavio da je planiran i početak privatizacije rehabilitacionih centara u Srbiji koja će biti pokrenuta prodajom Rehabilitacionog centa Merkur u Vrnjačkoj Banji i centra u Banji Koviljači. 

Govoreći o privatizaciji RTB−a Bor Dinkić je rekao da rumunski Kuprom ne može da učestvuje na novom tenderu, jer se na prvom tenderu pokazao kao neozbiljna kompanija, koja nije uplatila ponuđenu cenu posle potpisivanja ugovora i da eventualna ponuda na novom tenderu neće biti razmatrana. Osnovni kriterijum za izbor najpovoljnije ponude, kaže Dinkić, biće ponuđena cena i da se neće bodovati iznos investicija, pošto je neophodno da se novcem od prodaje kompanije isplate poverioci RTB−a, čija potraživanja premašuju 500 miliona dolara. Dinkić je naglasio da je zbog takve situacije određen i minimalni iznos investicija od 180 miliona dolara.
Dinkić je najavio da će sledeće nedelje uputiti Predlog izmena Zakona o privatizaciji, kojima će završetak privatizacije u Srbiji biti oročen do kraja sledeće godine.
Privatizacija RK Beograd biće održana krajem oktobra. Za kreditiranje mladih preduzetnika i početnika odobravaju se Start−up krediti i to bez hipoteke od 15 do 30.000 evra sa rokom otplate od 3− 5 godina sa grejs periodom od godi− nu dana sa godišnjom kamatom od jedan odsto. Za podsticanje direktnih investicija potpisani su ugovori sa 18 kompanija čija će realizacija omogućiti investicije u vrednosti više od 150 miliona evra i otvaranje više od 2.500 radnih mesta. U prvih 100 dana rada ministarstva uspešno je privatizovano 77 preduzeća. Ostvaren je ukupan prihod od 159 miliona evra a ukupne ugovorene investicije su 27 miliona evra. („Pregled“)

Pogledajte još