Tehnička saradnja Gazproma i Srbijagasa

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Popović izjavio je Tanjugu da se povećanjem cene električne energije rešava samo deo problema koje EPS ima i da je odluka da se to ne učini „plod sagledavanja inflatornih kretanja u zemlji“. 

EPS mora da nastavi proces reformi, ocenio je Popović i ukazao da ta kompanija treba da nastavi da radi na daljem smanjivanju gubitaka na mreži, snižavanju troškova poslovanja, kao i povećanju prihoda nevezano za cenu električne energije. 

„Činjenica je, međutim, da zbog niske cene električne energije godinama nismo izgradili ni jedan novi proizvodni kapacitet, dok potrošnja permanentno raste zbog čega Srbija duže od decenije u zimskim mesecima uvozi struju“, rekao je Popović. Realnost je i da u regionu više nema dovoljno električne energije i da je sve teže obezbediti uvoz. „Očekujem da će EPS i pored toga spremno dočekati predstojeću zimsku sezonu“, ocenio je ministar i dodao da će „resorno ministarstvo zajedno sa poslovodstvom te kompanije učiniti sve kako se obezbedilo uredno snabdevanje električnom energijom i tokom ove zime“. 

Upitan da prokomentariše različite izjave koje su se mogle čuti poslednjih dana povodom privatizacije Naftne industrije Srbije, ministar Popović je rekao da o tome može da govori samo u svoje ime. „Smatram da je transformacija NIS−a neophodna, ali sam za to da većinski paket ostane u rukama države. 

O predstojećoj poseti delegacije "Gazproma" ministar je rekao da se radi o „tehničkoj saradnji ruske kompanije i Srbijagasa“. „I druge kompanije su do sada izražavale želju da učestvuju u završetku izgradnje skladišta gasa „Banatski dvor“ tako da "Gazprom" nije jedini zainteresovan za taj posao“, rekao je Popović i dodao da u dolasku tehničke ekipe te kompanije „nema baš ničeg senzacionalnog“.

Ministar je, govoreći o važnosti podzemnog skladišta gasa „Banatski dvor“, ocenio da značaj tog objekta prevazilazi nivo strateškog. „Završetkom 'Banatskog dvora' dugoročno se rešava pitanje snabdevanja prirodnim gasom potrošaća u Srbiji tokom zimskih meseci“. Kada se ovo pitanje sagledava iz tog ugla onda oko 60 miliona dolara, koliko je neophodno za pustanje u rad tog objekta, nije veliki iznos“, rekao je Popović i ponovio da će Srbija za zimu 2008/2009. imati operativno spremno skladište u Banatskom Dvoru. („Pregled“)

Pogledajte još