Danas ocena Međunarodnog suda pravde o Kosovu

HAG, 22. jula 2010. (Beta) - Međunarodni sud pravde (MSP) u Hagu objaviće danas savetodavno mišljenje da li je jednostrana deklaracija o nezavisnosti Kosova u skladu s međunarodnim pravom.

Izricanju savetodavnog mišljenja MSP prisustvovaće ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić, kao i Kosova Skender Hiseni.

Mišljenje suda Generalna skupština UN zatražila je na inicijativu Srbije, čiji je stav da su jednostranom deklaracijom o nezavisnosti Kosova narušeni temelji međunarodnog pravnog poretka.

Tokom rasprave koja je u Hagu trajala od 1. do 11. decembra 2009, 14 država je, uz vlasti u Prištini, ocenilo da je ta deklaracija, usvojena u februaru 2008, legalna, dok je 12 zemalja, pored Srbije, tvrdilo da je deklaracijom prekršeno međunarodno pravo.

Rasprava o legalnosti jednostrane deklaracije o nezavisnosti Kosova bila je presedan u 60 godina postojanja Međunarodnog suda pravde po velikom broju zemalja koje su učestvovale - pisana mišljenja sudu je dostavilo 36 država - i činjenici da su nastupile sve stalne članice Saveta bezbednosti UN, uključujući prvi put i Kinu.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.