fbpx

Američki tinejdžeri i seks

Više od 40 odsto američkih tinejdžerki seksualno je aktivno a najmanje jedna četvrtina njih ostaje u drugom stanju. U isto vreme, najmanje 43 odsto neudatih i neoženjenih tinejdžera, ili 4,3 miliona devojaka i mladića, bar jednom je imalo seksualni odnos pre navršenih 19 godina.

Ovo ukazuje da se nastavlja trend opadanja tinejdžerskog seksa započet u periodu od 1995. do 2002. godine, posebno kod muškaraca, tvrdi u izveštaju doktorka Džojs Adams, jedna od autorki izveštaja.

Ipak je najveće iznenađenje izazvao podatak da su svaka peta devojka i svaki četvrti mladić izjavili da bi "bili srećni da se njihov seksualni odnos završio trudnoćom".

Sociolog Sesil Ričards, predsednik Federacije za planirano roditeljstvo Amerike, smatra da ključ za rešavanje problema drži seksualno vaspitanje.

"Imajući pred sobom podatak da je više od polovine anketiranih tinejdžera oba pola izjavilo da su seksualno aktivni a neki od njih 'izuzetno aktivni', mi kao odgovorni ljudi ne možemo zavlačiti glavu u pesak u uverenju da naši sinovi i kćeri imaju neograničen pristup sveobuhvatnom seksualnom vaspitanju", upozorio je Ričards.

Istraživanje, koje je analiziralo podatke iz Nacionalnog pregleda porodičnog života za period 2006 - 2009. takođe je otkrilo da su oko četvrtine tinejdžerki i 29 odsto mladića izjavili da imaju dva ili više seksualnih partnera.

Pokazalo se da su devojke, koje su vrlo mlade, mlađe od 18 godina, započele seksualni život, imale više seksualnih partnera već do napunjenih 19 godina.

Većina tinejdžera koristila je neki oblik kontracepcije za vreme prvog seksualnog odnosa: 79 dodsto devojaka i 87 odsto muškaraca. Takođe je registrovan podatak da je u porastu korišćenje kondoma. A kao i 2002. godine, kao najčešći oblik kontracepcije naveden je kondom i koristi ga 95 odsto tinejdžera.

"Korišćenje sredstava za kontracepciju nije se promenilo od 2002. uz nekoliko važnih izuzetaka: muškarci sve češće koriste kondom čak i kod prvog seksualnog odnosa dok devojke sve više upražnjavaju kombinovane metode - uz kondom koriste i pilule", rekao je Sesil Ričards.

Oko 14 odsto tinejdžerki i 18 odsto njihovih anketiranih vršnjaka izjavilo je da bi bili "relativno srećni" ili "vrlo srećni" ako bi one zatrudnele.

Sa druge strane, 58 odsto neudatih tinejdžerki i 47 odsto mladića izjavilo je da bi bili "vrlo zbunjeni i uznemireni" kad bi se to dogodilo, ukazujući na važnost motivacije da se izbegne trudnoća.

(FoNet)
VAŠINGTON, 22. jul 2010. 

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.