Formula za jedenje štapićima

Grupa britanskih matematičara je svojim zemljacima ponudila jednostavnu formulu, zapravo jednačinu sa više nepoznatih, koja će im omogućiti da uspešno savladaju - uzimanje kineskih specijaliteta tradicionalnim štapićima.

"Ljubitelji kineske hrane, posebno popularnog jela 'čov mein', ali i nadaleko čuvene pekinške patke, najčešće su ostajali razočarani, jer su, zahvaljujući neveštom baratanju štapićima, više hrane ostavljali na košuljama i kravatama nego što su uspevali da stave u usta", zaključili su britanski naučnici.

A da bi se takve neprijatnosti izbegle i konzumiranje kineskih specijaliteta obavljalo na pravi način, štapićima od bambusa, grupa zaludnih britanskih matematičara poklonicima kineskih kulinarskih čudesa ponudila je formulu za uspešno korišćenje štapića.

Prema izveštajima u britanskim medijima, istraživači sa Univerziteta Sari uzeli su u obzir broj pojedenih kineskih jela, koliko je sekundi bilo potrebno da bi se hrana iz činije prinela ustima i "klizavost" sastojaka jela kako bi izračunali ključ za efikasnost štapića.

Gosti restorana ili ukućani koji sami pripremaju kineske specijalitete mogu da koriste formulu da izračunaju koliko vremena treba da vežbaju, koliko dugački treba da budu štapići i koliko brzo treba da jedu svoje obroke.

"Formula će biti dobrodošao odgovor svima koji se užasavaju štapića a želeli bi da kineske specijalitete jedu na pravi način" - izjavila je predstavnica za štampu čuvene industrije prehrambenih artikala "Ankl Ben" (Uncle Ben) koja je ustanovila da najmanje polovina Britanaca mora da batali štapiće i svoj obrok završi - nožem i viljuškom.

Nažalost, matematički simboli ove neobične formule i način za rešavanje "štapić-jednačine" nisu objavljeni.

(FoNet)
SARI, 22. jul 2010.

Pogledajte još