Deklaracija o nezavisnosti nije povredila međunarodno pravo

HAG, 22. jula 2010. (Beta, FoNet) - Međunarodni sud pravde u Hagu utvrdio je da jednostrana deklaracija o nezavisnosti Kosova nije povredila međunarodno pravo, zato što to pravo ne sadrži zabranu takvih deklaracija, saopštio je u četvrtak predsednik suda Hisaši Ovada.

Sudija Ovada nastavlja da saopštava savetodavno mišljenje, koje ne obavezuje države, kojim najviši sud UN odgovara na pitanje Generalne skupštine UN:

"Da li je jednostrana deklaracija o nezavisnosti od strane privremenih institucija samouprave na Kosovu u skladu sa međunarodnim pravom?".

Mišljenje suda, Generalna skupština UN zatražila je rezolucijom na inicijativu Srbije, čiji je stav da su jednostranom deklaracijom o nezavisnosti Kosova narušeni temelji međunarodnog pravnog poretka.

Predsednik Međunarodnog suda pravde u Hagu Hisaši Ovada saopštio je danas zaključak Suda da deklaracija o nezavisnosti Kosova ne krši opšte međunarodno pravne norme, ali je primetio da rezolucija 1244, kao leks specijalis, čini deo međunarodnih pravnih normi, koje se moraju imati u vidu.

Ovada je, iznoseći savetodavno mišljenje, saopštio da rasprava o pravu na samopredeljenje ili "nužnu secesiju" od postojeće države nisu u domenu rasprave pred Međunarodnim sudom pravde, jer izlaze izvan okvira pitanja koje je postavila Generalna skupština UN.

 

Pogledajte još