MSP izbegao da se izjasni o sustinskom pitanju

HAG, 22. jula 2010. (Beta) - Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić ocenio je u četvrtak da je Međunarodni sud pravde "izbegao da se izjasni o suštinskom pitanju" - o tome da li su kosovski Albanci imali pravo na "pokušaj secesije od Srbije".

Najviši sud UN u svom savetodavnom mišljenju zaključio je da deklaracija o nezavisnosti Kosova nije prekršila međunarodno pravo, rezoluciju 1244 UN, ni ustavni okvir koji je njome u pokrajini ustanovljen.

"Međunarodni sud pravde je danas odlučio da se samo u tehničkom smislu izjasni o deklaraciji o nezavisnosti kosovskih Albanaca i time je praktično izbegao da se izjasni o sustinskom pitanju da li su oni imali pravo na pokušaj secesije od Srbije", izjavio je Jeremić posle zasedanja suda, ispred haške Palate mira.

On je naznačio da je sledeći korak rasprava o savetodavnom mišljenju Suda pred Generalnom skupštinom UN, koja je mišljenje i zatražila, i koja će u septembru "o ovom problemu dati politički zaključak".

"Ja sam uveren da će pri izjašnjavanju u Generalnoj skupštini UN biti potvrđena ispravnost politike Srbije. Politika Srbije se ne menja i to će ostati miroljubiva politika koja se zasniva na principima međunarodnog prava. Danas u sudnici nismo čuli da li je neko imao pravo na otcepljenje na unilateralan način. Takva debata je politička i moraće da se vodi u Generalnoj skupštini", podvukao je šef srpske diplomatije.

Pogledajte još