MOJE PUTOVANJE IZ SNOVA: Raško Miljković – Tokio

Jedna od najčitanijih dečjih pisaca Jasminka Petrović doživala je, tokom jeseni, ekranizaciju svog romana "O dugmetu i sreći". Njen junak je Jovan, dečak od deset godina koji je rođen sa cerebralnom paralizom. Kroz svoju maštu, on beži u svet fantazija u kojima je slobodan da uradi i bude ko god poželi. Zanimljivu i poučnu priču ekranizovao je mladi reditelj Raško Miljković u ostvarenju "Zlogonje" koji je izazvao velike simpatije mladih, a Miljković je doživeo da njegov film bude prikazan na brojnim festivalima širom sveta. Pošto voli dinamičan život, često svaki slobodan trenutak koristi za putovanja, a našim čitaocima dočarao je svoje viđenje Japana i Tokija.

SMEŠTAJ – kakav smeštaj je, po vašem mišljenju, najbolje rešenje?

- Generalno sam veliki fan Airbnb-a, uvek mi je komfornije da odsedam u stanu i volim da sam sebi ujutru napravim doručak i kafu, taman za to vreme mogu da isplaniram predstojeći dan. U Tokiju mislim da su mi omiljeni krajevi Chiyoda i Akahibara. Imaju poseban šarm, a ipak su dovoljno mirni da u njima može da se boravi i van noćnog ludila koje je u Shibuyi neprekidno.

HRANA – koja su vam bila omiljena jela/lokalni specijaliteti na tom putu?

- Ovo je izuzetno teško pitanje. Ozbiljan sam fan Ramen i Udon jela, tako da sam se najviše na to koncentrisao u toku svog boravka. Suši je naravno svuda prisutan, spektakularan i prilično jeftin, barem kada se uporedi sa cenama ovde. Iako Japan generalno ima najprestižniju kuhinju u Aziji, moj favorit je korejski roštilj, koji nije teško naći i u Japanu.

PIĆE – u kojim napicima ste najviše uživali?

- Japanski viski. Već godinama unazad uspevaju da preveslaju čak i škotske i irske viskije na najprestižnijim takmičenjima u kvalitetu ovog pića. Japanci viski najćešće piju sa soda vodom, takozvani Haiboru (Highball). Ipak, retko šta je bolje od čaše čistog Yamazaki single malt-a. Možda Nikka.

AKTIVNOSTI – kako ste najradije provodili slobodno vreme?

- Bio sam poslom, tako da nisam imao previše slobodnog vremena, ali to što sam imao, trošio sam u nalaženju najboljeg Ramena u gradu i naravno u Akahibarinim manga i anime radnjama. Cela subkultura manga fanova mi je oduvek bila neverovatno intrigantna, a da stvar bude još bolja, Akahibara je takođe i kraj u kome se nalaze višespratnice posvećene video igricama. Potpuni kulturološki šok, ali i na neki način raj na zemlji!

NEXT TRIP – gde planirate sledeće da otputujete?

- Ove godine sam zbog uspeha sa filmom, već posetio većinu zemalja o kojima sam sanjao, uključujući Koreju, Kanadu i Ameriku. Sledeće putovanje mi je Poznan u Poljskoj, opet zbog filma!

DREAM TRIP – koje mesto bi voleli da posetite tokom života?

- Voleo bih da odem na Novi Zeland ili na Island. Ali nisam siguran da ću moći u skorije vreme. U poslednje vreme sva putovanja su mi usko povezana sa veoma urbanim sredinama, a voleo bih da pobegnem u neku prirodu.

Autor: Mario Badjuk
Foto: Privatna arhiva

Pogledajte još