Ministri EU u ponedeljak o mišljenju MSP-a

BRISEL, 23. jula 2010. (Beta) - Šefovi diplomatija Evropske unije će u ponedeljak u Briselu razmotriti kakve zaključke treba izvući iz savetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde (MSP) i kakvi će biti "dalji koraci Kosova ka EU".

To su u petak saopštili zvaničnici Saveta ministara EU i Evropske komisije, rekavši da će ministri inostranih poslova EU "raspravljati o daljem putu napred i podvući da mišljenje (MSP) otvara novu fazu i da se sad treba usredsrediti na budućnost".

Ministri evropske dvadesetsedmorice će "istaći spremnost EU da pomogne dijalog Prištine i Beograda". "Taj dijalog bi morao da pospeši saradnju, ostvari napredak na putu u Evropu i poboljša život ljudi". Ali to, objasnili su izvori u Briselu, moraju prihvatiti obe strane.

Na pitanje novinara da li ispoljeno jedinstvo svih članica EU prilikom usvajanja saopštenja o mišljenju MSP znači da bi se sad moglo ići i na očekivanje da nezavisnost Kosova prizna i pet članica Unije koje to zasad ne prihvataju, zvaničnici u Briselu su rekli da je priznavanje nezavisnosti isključivo stvar suverenih država.

Pogledajte još