NIJE KASNO ZA VAKCINACIJU: Grip stiže do Nove godine

U pedijatrijskim i ordinacijama opšte medicine blago je povećan broj pacijenata sa simptomima nalik gripu, ali ni u jednom od uzoraka koji su prosleđeni u referentnu laboratoriju Instituta "Torlak" virus influence nije izolovan. Epidemiolozi prognoziraju da bi prisustvo virusa moglo da se potvrdi do Nove godine ili neposredno posle praznika.

Za nedelju dana, prema poslednjim izveštajima koji su iz regionalnih zavoda stigli u Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", u Srbiji je registrovano 3.568 pacijenata sa kliničkom slikom gripa. Među njima je najviše najmlađih, uzrasta do četiri godine. U ovoj populaciji registruje se 160,50 obolelih na 100.000, a u sledećoj uzrasnoj grupi, od pet do 14. godina, 135,15 na 100.000.

Ukupno je, za sedam dana, na teritoriji cele zemlje prijavljeno 10 slučajeva teške akutne respiratorne infekcije. Laboratorijskim testiranjem tri uzorka nije dokazan virus gripa.

Lekari kažu da je i broj respiratornih infekcija uobičajen za ovo doba godine. U Beogradu je za nedelju dana registrovano 17.700 obolelih od respiratornih infekcija. Taj broj, međutim, služi samo kao parametar da se uporedi stanje sa prethodnom sedmicom, jer zbog respiratornih infekcija, pa i gripa, ne idu svi kod lekara.

U Evropi dominira grip tipa A, koji je u izolatima 30 puta češće nego virus tipa B, a AH1N1, poznat kao pandemijski svinjski grip, mnogo je prisutniji nego podtip AH3N2.

Ako se virus nađe u cirkulaciji oko Nove godine, prvi veći "udar" gripa epidemiolozi očekuju u poslednjih 10 dana januara. Onda bi, tokom raspusta, došlo do pada broja obolelih, a po povratku đaka u škole do novog povećanja obolevanja.

Grip je nepredvidljiv, ali epidemiolozi kažu da, bar zasad, nema naznaka o novom, mutiranom soju, koji bi mogao da dovede do masovnijeg obolevanja nego inače, teže kliničke slike i veće učestalosti komplikacija.

Docent Goran Stevanović, direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije, rekao je da se ove sezone komplikacije očekuju kod dva do pet odsto obolelih.

Iako za vakcinaciju nije kasno sve dok se virus gripa ne proširi u cirkulaciji, ko je zakasnio da "zavrne rukav" teško da će pronaći vakcinu. U Beogradu je, kažu epidemiolozi, vakcinacija završena. Potrošeno je 99 odsto planiranih doza.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.