Balaton - zimska bajka Mađarske

Balaton je najveće jezero u centralnoj Evropi, a nazivaju ga još i mađarskim morem. Ovo je omiljeno stecište Mađara, koji obožavaju da dolaze na odmor u neko od mesta na obali dugačkoj 236 kilometara, jer ima toliko atrakcija da će se sigurno naći ponešto za svakoga. Nekada je Balaton privlačio brojne turiste iz bivše Jugoslavije, a danas se trudi da svoju ponudu približi srpkim gostima. Iako je ovo jezero najatraktivnije leti, kada se organizuju brojna spoertska i kulturna dešavanja, kao što su jedriličarska regatta "Anna Ball" koja se održava još od 1825. godine ili letnji festival Balaton Sound, mi smo odlučili da ga posetimo baš usred zime u nadi da će nam se posrećiti i da ćemo po zaleđenom jezeru moći da pecamo i klizamo. Balaton sa pospanim selima, svežim vinima i elegantnim dvorcima, zapravo je idealan za svako godišnje doba

Foto: Promo

BALATONFIRED

Mađarska je prepuna izvora termalnih voda koje život čine lakšim i lepšim, a prva mađarska banja, Balatonfired, nalazi se upravo na Balatonu. Kako je termalna voda izvor ne samo zdravlja, nego i uživanja, ovde ćete naći letnje rezidencije mnogih političara i pisaca i uživati u bajkovitom pogledu na mnoštvo divnih vila. A za vreme lepih dana ne propustite šetnju dugačkom promenadom oivičenom drvećem, kao ni i dolinu Kološka, koju čini 761 hektar zaštićene šume.

Foto: Promo

Regija Balatona je poznata po odličnim vinarijama, pa obradujte svoja nepca i otiđite do vinskog podruma koji je nekada pripadao grofovskoj porodici Eszterházy (Esterhazi) i pogledajte nekadašnje alate vinagradara kojim su se koristili u minulim vekovima.

Foto: Tatjana Mišović

TIHANJ

Ovaj romantični gradić nalazi se na poluostrvu prepunom prirodnih lepota i pruža stanište velikom broju retkih biljaka i životinja. Predeo su oblikovale vulkanske sile pre više miliona godina, a tragovi tih procesa i danas se mogu uočiti: u drevnim kotlovima nalaze se dva jezera ovog poluostrva, dok gejziri kojih ima na stotine, podsećaju posetioce na drevna vremena.

Foto: Tatjana Mišović

Popnite se do Manastira (Opatije) Benediktanskog reda, koji je podigao Andrija I, (vladar koji je ovde i sahranjen u kripti), i uživajte u smirujućem pogledu na jezero. U 18. veku crkva je obnovljena i dobila je barokni izgled koji je i danas krasi.

Foto: Tatjana Mišović

Tihanj je okružen poljima lavande koje žare u svim nijansama ljubičaste boje, a ima mnoštvo radnji koje nude razne predmete sa omamljujućim mirisom, pa ne propustite da nekog obradujete lepim suvenirom.

Foto: Tatjana Mišović

HEVIZ

Jezero Heviz je najveće biološki aktivno, lekovito termalno jezero na svetu! Temperatura lekovite vode nikada ne pada ispod 22°C (a leti dostiže 34°C), pa je plivanje među indijskim lotosima dok vam pahulje padaju na glavu neprocenjivo iskustvo. Na dnu jezera Heviz, u debelom sloju od 1-7 metara, se nalazi lekovito blato (mulj), nastalo kada se Panonsko More povuklo odavde pre stotina hiljada godina. Mineralni sastojci i radiokativnost mulja koje ovde nalazimo, omogućuju lečenje reumatskih i ginekoloških problema, pa ćete ovde zateći turiste iz celog sveta.

Foto: Promo

SMEŠTAJ NA BALATONU

Hunguest Hotel Bal Resort**** deo je velikog mađarskog hotelskog lanca, Hunguest Hotels. Hotel je smešten u 2 hektara velikom parku i na samo 200 metara od sopstvene velike plaže, a svaka od njegovih soba ili apartmana ima pogled na čarobno jezero. Ponos hotela je Sky Lounge, bar smešten na 13. spratu odakle Balaton zaista izgleda kao more.

Foto: Promo

Sky Lounge se može koristiti i kao konferencijska sala, pa u ovom hotelu vaš posao lako može postati pravo zadovoljstvo. U Bal Resortu ćete sigurno uživati u čarima tradicionalne mađarske kuhinje, jer je gastronomska ponuda, s razlogom, ponos ovog hotela. A kad poželite da se opustite, tu je lep wellness i spa centar sa plivačkim, đakuzi i Kneipp bazenima i brojnim saunama, dok je ljubiteljima sporta na raspolaganju lep fitness centar.

Foto: Promo

TAPOLCA I HOTEL PELION

Na severnoj obali Balatona nalazi se gradić Tapolca, poznat po čudesnim pećinama i odličnim vinarijama. U prvu pećinu, sa 20 km dugim hodnicima, koja se koristi za lečenje astme i bolesti disajnih puteva, alergije i stresa, ulazite iz luksuznog Hunguest Hotela Pelion**** Superior.

Foto: Tatjana Mišović

Mikroklimatski uslovi u pećini su savršeni, temperatura od 12-16 °C, a čistoća vazduha je skoro stoprocentna, pa ćete ovde sigurno disati punim plućima. Komforne sobe imaju balkone sa pogledom na vinorodnu regiju, a spa i wellness zona obiluje velikim bazenima sa toplom termalnom vodom i vodenim masažama, đakuzijima, različitim saunama i masažnim tretmanima.

Foto: Tatjana Mišović

I ovaj hotel iz Hunguest lanca ima sopstveni termalni izvor, pa je uživanje zagarantovano. Prošetajte do centra Tapolce i još jedne pećine (stare 14 miliona godina) kroz čije hodnike teče reka temperature 20°C, pa vam neće biti hladno dok plovite čamcem na vesla.

Foto: Promo

Nama susedna Mađarska zaista ima čime da se pohvali i šta da ponudi: od visokih vrhova Karpata na severu zemlje, preko nepregledne, plodne ravnice i nama bliske gastronomske ponude, do najvećeg evropskog jezera, Balatona i izvora termalnih voda koje život čine lakšim i lepšim.

Foto: Promo

A Hunguest Hoteli, jedan od najvećih mađarskih hotelskih lanaca, biće vaš drugi dom i pružiti vam nezaboravno iskustvo, bilo da u Mađarsku dolazite zbog gastronomije, aktivnog odmora, poslovnih obaveza ili wellness & spa užitaka.

Foto: Promo

Autor: Nadlanu.com
Foto: Promo

Pogledajte još