Zbogom Krcko Oraščiću!

Dragutin Todorčević, štićenik Doma za stara i nezbrinuta lica u Futogu tragično je izgubio život u decembru 2016. godine. Zapaljen je i umro u mukama na bezimenom platou na Bulevaru oslobođenja. Nadam se da će taj plato jednog dana biti Trg sa njegovom likom i imenom iza kojeg će stajati imena svih onih o kojima treba da brinemo i kao društvo i kao pojedinci. Jer oni to ne mogu sami.

Kako sam upoznala Dragutina? Svake godine učestvujemo u humanitarnoj akciji kićenja novogodišnjih jelki u hotelu Hyatt i u decembru 2013. u tom podvigu su nam pomagali štićenici Doma za decu ometenu u razvoju iz Veternika i štićenici Doma za stara i nezbrinuta lica u Futogu.

Deca, stari, vaspitači, radni terapeuti, divni ljudi: Ana Vila, Goca, Brankica i mnogi drugi – radili smo zajedno. I Dragutin Todorčević.

Dragutin, talentovan, kreativan i vredan bacio se na posao. Do kasno u noć sklapao je figuru Krcka Oraščića koja je trebala da upotpuni bajku koju smo oslikali na jelci. Jelka “Lepote&Zdravlja” kojoj je “final touch” dao upravo Dragutin bila je najlepša. Pobednička. Njega i njegove kolege smo tog decembra poveli u Hyatt da proslavimo. Topla, praznična atmosfera luksuznog Hyatt samo za njih, ljude bez doma. Bili su bili u svojim najlepšim odelima, čisti i mirišljavi, sa lepim manirima. Tiho i stidljivo su odbili čašu šampanjca.

Novac smo donirali organizaciji “Debra” za “decu leptire”. Svi smo se radovali te večeri.

Tri godine kasnije u decembarskoj noći Dragutinova umetnička i krhka duša vinula se u zimsko nebo.

I ovog decembra, sećamo se Dragutina.

Počivaj u miru!

Lidija Ćulibrk, urednica magazina “Lepota i Zdravlje”

Pogledajte još