BEZBEDONOSNA MAPA: Destinacije koje se smatraju rizičnim za putovanja u 2019. godini

Kada planirate putovanje, ne samo što morate da gledate da vam se to uklopi u budžet, već morate i vrlo pažljivo da se raspitate koliko je zemlja u koju želite da putujete bezbedna.

Mapa koju je objavio International SOS i britanski Centar za kontrolu rizika otkrila je koje zemlje su bezbedne, a koje su i koliko opasne za putovanja u narednoj, 2019. godini.

Zemlje ekstremnog rizika

Kao zemlje ekstremnog rizika, definisane su one destinacije gde postoji ozbiljna pretnja od nasilnih napada usmerenih ka strancima ili gde su delovi zemlje potpuno nepristupačni strancima.

Egipat je jedna od zemalja gde postoji "ekstremni rizik", ali navode da se to najpre odnosi na Severni Sinaj, gde je visoka kriminalna aktivnost i postoji pretnja od terorističkih napda. Drugi delovi Egipta se smatraju potencijalno rizičnim.

Nije iznenađenje ni što se Sirija nalazi među zemljama sa ekstremnim rizikom, s obzirom na to da se tamo vodi rat već pola decenije. Situacija je i dalje vrlo opasna, pa nije baš preporučljivo putovati u tu zemlju.

Mali i Libija su takođe na listi zemalja ekstremnog rizika. Iako tu opasnost nije na najvećem nivou, ni ove destinacije nisu baš bezbedne, jer su česti nasilni protesti, ima dosta kriminala i terorističkih pretnji.

Na listi zemalja sa visokim rizikom našla se Turska, a u nekim delovima ove zemlje je rizik srednji. Popularna turistička destinacija trenutno se smatra visokorizičnom zbog napete političke situacije, ali i problema u okolnim zemljama. Najveći broj terorističkih napada u Turskoj desio se na jugu i istoku te zemlje, i u Ankari i Istanbulu.

Visokorizičnom zemljom smatra se i Meksiko, u kojem su sve učestaliji kriminalni obračuni. S obzirom na to da su ovakvi obračuni česti u nekim delovima zemlje, dok ih u drugim gotovo nema, dobro istražite deo zemlje u koji putujete. Meksička vlada trudi se da zaštiti najpopularnije turističke destinacije poput Kankuna, Plaja del Karmen, Puerto Valjarte, Nuevo Valjarte...

Zemlje srednjeg rizika

U zemljama sa srednjim rizikom povremeno dolazi do političkih nemira, nasilnih protesta i sporadičnih terorističkih napada.

Tunis, recimo, ima delove u kojima je rizik visok, i neke delove u kojima je rizik srednji. Od terorističkog napada koji se dogodio na plaži 2015. godine, u Tunisu su pojačane mere obezbeđenja, ali se turistima ipak savetuje da budu posebno oprezni na plažama, festivalima i religijskim mestima.

Jamajka je takođe na listi zemalja srednjeg rizika, zbog visokog nivoa nasilja i kriminala, posebno u prestonici Kingstonu. Tamo su turisti često na meti pljačkaša.

Najbezbednije destinacije na svetu

Velika Britanija, Francuska i Nemačka imaju status zemalja niskog rizika. Međutim, one ne spadaju u najbezbednije na svetu.

Najbezbednijim zemljama na svetu smatraju se one gde je veoma niska stopa nasilja i kriminala, gde nema naročitih pretnji od političkog nasilja, gde javni prevoz ispunjava visoke standarde bezbednosti...

Jedine zemlje koje su se našle na ovoj listi najbezbednijih su: Švajcarska, Slovenija, Danska, Norveška, Finska i Island.

Izvor: B92
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još