Gradi se elektrana „Buk Bijela“

Tadić, Jelić, Koštunica i Dodik dali politički impuls kompanijama u oblasti elektroprivrede

U Banjaluci je konstituisano Veće za saradnju Republike Srpske (RS) i Srbije čiji je zadatak da prati realizaciju Sporazuma o specijalnim i paralelnim odnosima RS i Srbije.

Prvoj sednici Veća prisustvovali su predsednici i premijeri Srbije i RS Boris Tadić i Milan Jelić, te Vojislav Koštunica i Milorad Dodik, koji su razmatrali dosadašnju saradnju između RS i Srbije i dogovorili realizaciju novih projekata u okviru Sporazuma o specijalnim paralelnim odnosima. 

„Srbija želi najtešnju moguću saradnju u regionu i želi da ponudi iste takve odnose i Federaciji BiH“, istakao je Tadić. „Mi smo danas dali politički impuls kompanijama u oblasti elektroprivrede da razmotre mogućnost integracije elektroprivrednih sistema. Smatramo to strategijski veoma važnim za građane koji žive sa obe strane Drine, kao i našim doprinosom evropskim sporazuma iz oblasti elektroprivrede i energetike“, kazao je Tadić. On je još poručio da je Srbija spremna da i Robnim rezervama Federacije BiH pozajmi žito, kao što je to učinila kada je reč o RS. Predsednik RS Milan Jelić rekao je na istoj konferenciji za novinare da je na sastanku zaključeno da treba ići na brže i efikasnije regionalno povezivanje kako bi BiH što skorije potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU. 

Premijer Srbije Vojislav Koštunica rekao je da saradnja između RS i Srbije „intenzivna i u duhu regionalne saradnje, kao i zajedničkih vrednosti i opredeljenosti Srbije i RS u pravcu evropskih integracija“. Navodeći da je i pre uspostavljanja Veća za saradnju između Srbije i RS počela intenzivna saradnja na planu telekomunikacija, bankarstva i osiguranja, Koštunica je rekao da se danas razgovaralo o integraciji elektroprivreda i upotrebi vodenih resursa, kao i saradnji robnih rezervi. Premijer Srbije je još kazao da će dve vlade pripremiti zajednički projekat na osnovu kojeg bi u RS bila izgrađena osnovna škola pod nazivom „Srbija“. 

Premijer RS Milorad Dodik rekao je Srbija i RS treba da iskoriste sve mogućnosti koje pružaju Dejtonski sporazum i Sporazum o specijalnim odnosima kako bi intenzivirale saradnju. On je, takođe, najavio integraciju elektroprivreda RS i Srbije, pozivajući i ostale elektroprivrede u regionu da se pridruže ovoj inicijativi, dodajući da će RS i Srbija nastaviti da ispunjavaju svoje obaveze koje imaju kao potpisnice Sporazuma o elektroenergetskoj zajednici jugoistočne Evrope. Dodik je najavio da će dve vlade zajednički raditi na izgradnji hidroelektrane „Buk Bijela“ i hidroelektrana na Drini.

Sledeća sednica Veća će biti održana u Beogradu, a pre nje će se sastati ekspertski timovi kako bi razmotrili ekonomska ulaganja i zajedničku saradnju u oblasti kulture i obrazovanja. („Pregled“)

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.