U SUSRET BOŽIĆU – DARIVANjE DECE: POD SVODOVE VELELEPNOG HRAMA SVETI SAVA OKUPLjA NAJMILIJE

U susret Božiću 04. januara 2019. godine sa početkom od 18 časova sa blagoslovom Njegove Svetosti Patrijarha srpskog Gospodina Irineja u kripti Hrama Sv. Save biće priređena svečana podela božićnih paketića za naše najhrabrije i najmilije mališane.

Versko dobrotvorno starateljstvo Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke u saradnji sa Hramom Svetog Save već treću godinu za redom organizuje darivanje dece sa posebnim blagoslovom. Blaženopočivši patrijarh srpski Gospodin Pavle je govorio da deca nemaju posebne potrebe već posebni blagoslov. U dane porodičnog okupljanja i slavljenja Rođenja Bogomladenca Hrista ovo veče ima za cilj da primer podviga dece koja su bez roditeljskog staranja, sa nekim telesnim slabostima i njihovih roditelja i staratelja proizvede osećaj dubokog poštovanje čitave zajednice okupljene oko Tela Hristovog u Crkvi Njegovoj.

Njegova Svetost Patrijarh srpski G. Irinej će se obratiti deci i njihovim roditeljima i starateljima prigodnim rečima a nakon toga će nastupiti najbolji inkluzivni hor u Evropi „Ison“ sa svojim izborom božićnih pesmama.

Nakon toga božićne paketiće će dobiti 250-oro dece bez roditeljskog staranja iz Centra za zaštitu dece i odojčadi u Zvečanskoj, deca sa posebnim blagoslovom iz dve beogradske osnovne škole (Dragan Hercog i Miodrag Matić) i deca iz inkluzivnog hora „Ison“ iz Novog Sada.

Pomoć u organizaciji ovog radosnog događaja pružili su mnogi dugogodišnji saradnici Verskog dobrotvornog starateljstva. Paketiće je obezbedila organizacija „Naši Srbi — Our Serbs“ iz Čikaga na čelu sa njihovom predsednicom Gospođom Keti Fenslou koja će zajedno sa Prvojerarhom naše Svete Crkve Patrijarhom srpskim Gospodinom Irinejem uručiti deci paketiće.

Pomoć u pripremi pružile su i organizacije: Kolo srpskih sestara iz Beograda na čelu sa Gospođom Milom Vitorović, Međunarodna pravoslavna humanitarna organizacija iz Amerike (IOCC), deci omiljeno „Svetosavsko zvonce“ i Šabačka Mlekara.

Posebnu zahvalnost dugujemo našim domaćinima, bratstvu hrama Svetog Save na čelu sa nastojateljem episkopom remezijanskim Gospodinom Stefanom, što su dali poseban značaj i uvrstili božićno darivanje dece pred samo otvaranje „Božićnog Seoceta“ koje će svojim sadržajima ispuniti čitav mesec januar 2019. god.

Ove godine će preko Verskog dobrotvornog starateljstva božićni paketić primiti preko 2.000 mališana iz višedetnih porodica, najbolji učenici veronauke i mališani na Kosovu i Metohiji.

Pogledajte još