U Indiji se linčuje 200 nabeđenih veštica svake godine

NJU DELHI, 26. jula 2010. (Beta-AFP) - Oko 200 žena osumnjičenih da su veštice biva linčovano svake godine u Indiji, posebno u severnim plemenskim delovima zemlje, procenila je u ponedeljak jedna humanitarna organizacija koja radi u toj zemlji.

Ovakvo nasilje nad ženama posebno je zabeleženo u siromašnim selima na severu Indije kao što je Dzarhand, naveo je Ruralni centar za prava i sporove (RLEK), koji se bavi pružanjem pomoći plemenskim manjinama.

Prema navodima predsednika te organizacije, žrtve su uglavnom neudate žene ili udovice, čija zemlja ili novac izaziva zavist u mestu. One se često optužuju da su veštice. Nekad se prisiljavaju da piju mokraću ili da jedu izmet i da hodaju gole kroz selo. Oko 200 žena je linčovano, a mnoge druge se zbog sramote ubiju.

RLEK je procenio broj žena ubijenih pod sumnjom da su veštice na osnovu studije sprovedene u Džarhandu i podataka policije i lokalnih vlasti u drugim indijskim državama. Tokom poslednjih 15 godina u Indiji je ubijeno više od 2.500 žena optuženih da su veštice.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.