fbpx

Uredba za četrnaestogodišnje trudniceZdravstvene vlasti američke savezne države Kanzas usvojile su uredbu kojom se 15 godina određuje kao donja starosna granica da devoj(čice)ke sklope brak, a taj potez došao je kao reakcija na činjenicu da je trudna četrnaestogodišnjakinja iz Nebraska došla u Kanzas da se uda za osam godina starijeg momka iz Topeke.

"Obavezni smo i odgovorni da zaštitimo mlade Kanzašanke od neprijatnosti i nepredviđenih problema ali moramo imati zakonska ovlašćenja da sprečimo prekršioce pravila ponašanja pa i seksualne nasilnike da brak koriste kako bi izbegli kaznu za svoje nepodopštine" - naglašeno je u saopštenju iz kabineta guvernera ove države.

Zakonska uredba je stupila na snagu 1. jula nakon čega se svaki slučaj sklapanja braka ili trudnoće devojčice mlađe od 15 godina biti predmet detaljne istrage socijalnih službi pa i policije - javio je lokalni list Topeka inkvajer.

U Kanzasu do sada nije postojao zakonski starosni minimum za sklapanje braka ukoliko osoba o kojoj je reč ima saglasnost roditelja ili staratelja da uđe u bračnu zajednicu.

Po novom zakonu, 15-godišnjakinja će moći da se uda samo pod uslovom da predsednik nadležnog Okružnog suda proceni da bi sklapanje braka "bilo u najboljem interesu mlade osobe".

Devojke stare 16 ili 17 godina mogu sklapati brak ukoliko ispunjavaju uslove među kojima su pristanak roditelja, zakonskog staratelja ili sudije. Za 18-godišnjakinje i starije devojke nisu potrebne bilo kakve dozvole.

Majka devojčice iz Nebraske dala je saglasnost da se par junoša prošlog meseca venča u Kanzasu čim je otkrila da je njena maloletna ćerka ostala u drugom stanju.

Mladoženja, 22-godišnji Metju Koso, ipak je optužen za seksualno nasilje i u februaru je osuđen na kaznu zatvora od 18 do 30 meseci ali njegov advokat očekuje da će mu kazna biti svedena na minimum jer je pristao na ženidbu i preuzeo obavezu da izdržava suprugu i dete koje će se roditi.

(FoNet)

TOPEKA, 26. jul 2010. -

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.