NEKRETNINA VREDNA VIŠE OD MILION EVRA: Nastavlja se spor oko rodne kuće Adolfa Hitlera

Nakon što je ranija vlasnica podnela žalbu Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu na eksproprijaciju, spor oko rodne kuće Adolfa Hitlera u austrijskom gradiću Braunauu na Inu se nastavalja.

Republika Austrija, u cilju sprečavanja da ovo zdanje bude mesto okupljanja neonacista, donela je odluku da oduzme zdanje od vlasnice, koja se protivila prodaji.

Za oduzimanje država joj je platila odštetu u visini od 310.000 evra. Gerlinde P. sada namerava da traži novac, i to pet puta veću sumu, preko suda.

- Isplaćena odšteta je premala za dvospratnu kuću, garaže i parking. Ministarstvo unutrašnjih poslova je samo vrednost parkinga prenisko procenilo. Samo parking je vredan 840.000 evra, a ne 110.000 evra, koliko je procenila država - ukazao je advokat Gerhard Lebič.

Prema njegovim rečima, i sudski procenitelj ukazao je da je odšteta bila prenisko procenjena.

- Sama nekretnina je vredna između 800.000 i 1.500.000 evra - naglasio je advokat.

Takođe je nejasno šta će se desiti sa zdanjem, koje je od 2011. potpuno prazno.

Pre eksproprijacije država je plaćala petocifrene kirije za iznajmljivanje zdanja u kojem je Hitler rođen, samo kako bi sprečila da od njega bude napravljeno mesto za veličanje nacizma.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije saopštilo je da namerava da kuću, koja je pod zaštitom države, najpre renovira, a potom verovatno da na korišćenje socijalnim ustanovama.


Izvor: Tanjug
Foto: GgGhostOfTime - YouTube/PrintScreen

Pogledajte još