Ministri EU: Ubrzati pridruživanje Srbije EU

BRISEL, 26. jula 2010. (Beta) - Većina šefova diplomatija Evropske unije su u ponedeljak na zasedanju u Briselu zatražili da se "ubrza pridruživanje Srbije EU", s ciljem da se podrži proevropska srpska vlast u Beogradu, ali su dve-tri uticajne članice Unije stavile do znanja da to treba učiniti korak po korak.

To je novinarima rekao slovenački ministar inostranih poslova Samuel Žbogar, koji je naglasio da je većina smatrala da, u svetlu "mišljenja" Međunarodnog suda pravde (MSP) o Kosovu, brzo treba razmotriti kandidaturu Srbije za članstvo u EU kako bi se podstakao dijalog Beograd-Priština.

A to bi značilo da se od Evropske komisije zatraži da izradi "mišljenje" o spremnosti Srbije da dobije status kandidata za članstvo u EU.

Visoka predstavnica za spoljnu i bezbednosnu politiku Ketrin Ešton je, međutim, izjavila da takve rasprave nije bilo i da je jedino važno to što je ona srpskom predsedniku Borisu Tadiću i kosovskom premijeru Hašimu Tadiću prenela da Unija nudi da se pokrene dijalog Beograd-Priština u cilju ostvarenja njihove evropske budućnosti.

Pogledajte još