Od 1. januara počinje da radi platforma e-Inspektor

- Prva 884 inspektora četiri inspekcije - tržišne, inspekcije rada, sanitarne i upravne, prošla su obuku za korišćenje softevera e-Inspektor i od 1. januara počeće da rade u novom sistemu koji će njihov posao olakšati i učiniti ga transparentnijim - izjavio je u ponedeljak ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić.

Kako je Ružić kazao plan je da do 1. jula i inspektori ostalih inspekcija, njih oko 1.700, prođu nepohodne obuke kako bi do kraja 2019. sve inspekcijske službe, njh 42, radile u tom sistemu.

- Sastavni deo svih reformi koje sprovodimo je digitalizacija, a ova paltforma je digitalizacija rada inspektora. Što znači nema više papira. Sredstvo za rad inspektora biće lap topovi i ovaj softever. Podaci o nadzorima, slivaju se u jednu bazu, koja omogućava razmenu podataka i informacija između različitih inspekcijskih službi. To štedi vreme i inspektorima i privredi - rekao je Ružić koji je zadužen za reformu sistema inspekcija.

Ministar je naglasio da će inspektori, pored obuka koje sada imaju za korišćenje softvera e-Inspektor, imati stalne i poseben programe na Nacionalnoj akademiji za javnu upravu.

- Koordinaciona Komisija za inspekcijski nadzor usvojila je i Program kontinuiranog stručnog usavršavanja inspektora koji sprovodi Nacionalna akademija. Tako će inspektori pored obuke iz domena propisa čiju primenu kontrolišu, biti obučavani i za primenu takozvanih mekih veština - komunikacija, rešavanje konflikata i slično, sve u duhu čitave reforme inspekcija - Inspektor prijatelj dobre privrede i građana - rekao je Ružić.

Trenutno ima 42 republičke inspekcije u 14 ministarstava koje kontrolišu primenu propisa u raznim oblastima - bezbednost objekata, infrastrukture, hrane, okruženja, proizvoda, saobraćaja, kao i one koje kontrolišu rad državnih organa, javnih službi, privrednih subjekata.

U Srbiji u republičkim i lokalnim inspekcijama radi oko 6.500 inspektora i jedan inspektor dolazi na 1.200 stanovnika, dok je evropski prosek jedan inspektor na 780 stanovnika.

Izvor: Beta
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.