Politika vlade o Kosovu dobila podršku parlamenta

BEOGRAD, 26. jula 2010. (Beta) - Skupština Srbije usvojila je u pnedeljak kasno uveče, posle više od jedanaest sati rasprave, izmenjen predlog odluke Vlade Srbije o politici prema Kosovu i Metohiji nakon mišljenja Međunarodnog suda pravde.

Predlog odluke nije usvojen u izvornom obliku zbog toga što je vlada prihvatila prva tri amandmana Srpske napredne stranke koji su iz teksta izbacili prvi član i izmenili naslov te odluke.

Amandmanima SNS iz teksta su izbrisani prvi član Predloga odluke u kojem se navodilo da MSP nije odgovorio na suštinsko pitanje legalnosti prava na secesiju kosovskih Albanaca i legalizovao etnički motivisan pokušaj otcepljenja Kosova.

Takođe je izmenjen i naslov odluke koji sada glasi: "Odluka o nastavku aktivnosti Republike Srbije u odbrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Srbije".

Treći amandman, koji je postao deo teksta, predviđa da se odluka donosi ne imajući u vidu mišljenje MSP, već "imajući u vidu sadržinu mišljenja MSP".

Za odluku su glasali predstavnici vladajuće koalicije, Srpske napredne stranke, Nove Srbije i Srpske radikalne stranke, dok su protiv bili poslanici Demokratske stranke Srbije i Liberalno-demokratske partije.

Sednici Skupštine su prisustvovali predsednik Srbije Boris Tadić, premijer Mirko Cvetković i ministri. Predlog je dobio podršku 192 od 220 prisutnih poslanika.

Pogledajte još