Odbijen Krajišnikov zahtev za oslobađanje

HAG, 27. jula 2010. (Beta) - Haški tribunal odbio je zahtev bivšeg predsednika Skupštine Republike Srpske Momčila Krajišnika za oslobađanje pre isteka kazne od 20 godina zatvora na koju je osuđen zbog progona nesrba u BiH 1992, saopšteno je danas u Hagu.

Krajišnik (64) je zahtev zasnovao na propisu po kojoj osuđenici u Velikoj Britaniji, gde on služi kaznu, imaju pravo da zatraže prevremeno ili uslovno oslobađanje pošto im istekne polovina kazne, što se u njegovom slučaju desilo u aprilu ove godine.

Predsednik Tribunala Patrik Robinson je, odbijajući Krajišnikov zahtev, precizirao da, po pravilima haškog suda, osuđena osoba mora izdržati dve trećine kazne pre nego što zatraži prevremeno oslobađanje. U Krajišnikovom slučaju, precizirao je sudija Robinson, taj uslov će biti ispunjen u avgustu 2013.

"Krajišnik je, uz to, osuđen za veoma teške zločine, koji su obuhvatali rasprostranjeno premeštanje nesrpskog stanovništva u BiH, koje je izazvalo veliku patnju", naznačio je sudija Robinson.

U odluci predsednika Tribunala navodi se i da je Krajišnik u zahtevu "prihvatio presudu i izrazio duboko kajanje zbog žrtava koje su patile usled zločina koji su počinjeni i za koje je on proglašen krivim".

Pogledajte još