ODLUKA MINISTARSTVA: Omogućen upis promene pola i nacionalne pripadnosti u matične knjige

Izmene i dopune Zakona o matičnim knjigama, koje predviđaju mogućnost dobrovoljnog upisa podatka o nacionalnoj pripadnosti u matične evidencije i upis promene pola u matičnu knjigu rođenih primenjuju od ove godine, saopštilo je danas Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.

Jedna od najvažnijih novina zakona usvojenog juna 2018. godine odnosi se na vođenje matičnih knjiga u elektronskom obliku – Registru matičnih knjiga kao jedinstvenoj bazi podataka o ličnom stanju građana.

Elektronsko vođenje te evidencije omogućava i elektronsku razmenu podataka sa drugim službenim evidencijama koje vode različiti organi.

Omogućeno je povezivanje matičnih knjiga sa jedinstvenim biračkim spiskom kako bi se obezbedila ažurnost, tačnost i pouzdanost podataka.

Pomoćnica ministra državne uprave i lokalne samouprave Marina Dražić izjavila je da su matičari u opštinama i gradovima skoro u potpunosti obavile prepis podataka iz matičnih knjiga građana za poslednjih 100 godina u elektronski oblik.

- Sada, sa novim zakonom, mi ih obavezujemo da podatke direktno unose u elektronski registar i da drugi organi koriste te podatke za određene postupke, kako bismo kao uprava pružali brže i kvalitetnije usluge našim građđanima - istakla je ona.

Dražić je naglasila da je izmenama zakona omogućeno i da se u matičnu knjigu rođenih upisuje podatak o nacionalnoj pripadnosti, kao i podatak o promeni pola, na osnovu potvrde zdravstvene ustanove.

- Evidentiranjem podatka o promeni pola u matičnu knjigu rođenih omogućiće se nesmetano ostvarivanje daljih prava i interesa građana. Takođe, pripadnici nacionalnih manjina, kojih ima oko 13 odsto u odnosu na celokupno stanovništvo Srbije, moći će, samo ukoliko to žele, da i svoju nacionalnu pripadnost upišu u matičnu knjigu rođenih, što im je i Ustavom zagarantovano pravo - rekla je Dražić.

Novina je i što je omogućeno da se Registar matičnh knjiga poveže sa evidencijama jedinstvenih matičnih brojeva građana.

Izvor: Beta
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.