When You’re Strange

When you’re strange” otkriva istorijske i prethodno neobjavljene snimke slavnog rok kvarteta, i pruža uvid u revolucionarni uticaj muzike i nasleđa benda The Doors. Film je režirao nagrađivani reditelj i scenarista Tom DiCillo, a narator je Johhny Depp.

"When you’re strange" govori o  kreativnoj hemiji koja se stvorila u odnosu između bubnjara Džona Densmora, gitariste Robija Krigera, klavijaturiste Reja Manzareka i pevača Džima Morisona – četiri brilijantna umetnika koji su bend The Doors učinili jednim od  najpoznatijih i najuticajnijih rok bendova. Koristeći video materijal snimljen između 1965. godine, kada je bend počinjao, do smrti Džona Morisona 1971. godine, "When you're strange" prati The Doors od njihovog nastanka u hodnicima filmske škole kalifornijskog univerziteta UCLA na kom su se sreli Manzarek i Morison, sve do pozornica rasprodatih stadiona.

O svom učešću u ovom filmu Džoni Dep kaže:

- Gledajući opčinjavajuće, do sada neobjavljene snimke Džima, Džona, Reja i Robija, osećao sam se kao da, kroz njihove oči, mogu da proživim sve što i oni. Kao rok-en-rol dokumentarac i dokumentarac uopšte, ovaj film je najbolji što može biti. Čast mi je što sam učestvovao. Ponosan sam na ovaj film koliko i na sve ostalo što sam uradio.

Između ostalih retkih snimaka, u filmu "When you’re strange" po prvi put čini javnosti dostupnim odlomke iz filma "HWY: An American Pastoral". Ovaj film su 1969. godine u pustinji Mohava i Los Anđelesu snimili Džim Morison i Pol Ferara, fotograf koji je blisko sarađivao sa bendom.

Pol Ferara je autor velikog dela najpoznatijih portreta Džima Morisona, kao i omota za albume benda. Scenario je napisao Džim Morison po svom autostoperskom iskustvu iz studentskih dana, i sniman je kao niskobudžetni projekat u maniru direct cinema, pristupa popularnog u Americi i Kanadi tokom 60-tih godina XX veka.

Scenario filma "HWY: An American Pastoral" objavljen je 1990. godine, ali scene iz filma se po prvi put mogu videti u Disilovljevom dokumentarcu.

Pogledajte još