Opozicija kritikuje reformu pravosuđa

BEOGRAD, 27. jula 2010. (Beta) – Poslanici opozicije iz Srpske radikalne stranke (SRS) i Demokratske stranke Srbije (DŠ) u Skupštini Srbije kritikovali su u utorak reformu pravosuđa tokom rasprave o izboru sudija i zamenika tužilaca.

Poslanici SRS ocenili su da je pravosuđe "bačeno u političku arenu", a poslanici DŠ da je reforma pravosuđa obavljena bez kriterijuma i uz mnogo nedostataka.

U objedinjenoj raspravi o izboru sudija na trogodišnji mandat u sudovima opšte i posebne nadležnosti, i o izboru zamenika javnih tužilaca, poslanik SRS Petar Jojić rekao je da se partije na vlasti bore za uticaj nad sudstvom i ocenio da je "tekuća lustracija" narušila decenijama utemeljen i razrađen pravosudni sistem u Srbiji.

Poslanica DŠ Milica Radović izrazila je unapred sumnju u svaki predlog koji uputi Visoki savet sudstva zbog, kako je navela, sukoba interesa u tom telu i zbog toga što ono nije sudijama dostavilo obrazloženje zašto nisu izbarani i zašto su izgubli radno mesto.

Milica Radović nije navela imena, ali je rekla da je jedan član Visokog saveta sudstva učestvovao u izboru i promovisanju svog sina u višu sudsku instancu, a da je drugi član tog tela učestvovao u izboru svoje supruge za sudiju.

Pogledajte još