MOJE PUTOVANJE IZ SNOVA: Dunja Jovanović - Sicilija

Atraktivna Dunja Jovanović slovi za veoma svestranu osobu, radi kao web i urednica kulture u Harper's Bazaaru, glavni i odgovorni urednik Grazia magazine. Pisala je za brojne magazine i portale različitih sadržaja i fokusa: od Elle do Before After. Osim toga zvanični je PR Bašta Festa, internacionalnog festivala kratkog igranog filma, Nastićevog projekta Retrospektakl, a nedavno je završila i kampanju za koncert Vasila Hadžimanova u Klubu Književnika.

Pored stalnog usavršavanja i rada, Dunja nađe vremena i da se opusti kroz putovanja, a našim čitaocima preporučila je, da obavezno, jednom u svom životu, posete Siciliju:

- Mesto na kom sam bila nekoliko puta, i na koje ću sasvim sigurno otići ponovo, jeste Sicilija. Ovo italijansko ostrvo većini je sinonim za vladavinu mafije 80-ih i 90-ih godina. Međutim, manje se zna da je ono ujedno mesto sa najstarijim arheoliškim nalazištima (12.000 godina p.n.e.) i kroz koje su tokom te duge istorije prošli Feničani, Grci, Rimljani, Vandali, Ostrogoti, Vizantinci ili Normani. Svi ovi različiti narodi ostavili su na njemu svoj trag. Pored toga, Sicilija je ostrvo prirodnih rezervata, dugih peščanih plaža i mesto na kom se, ponekad, oglasi vulkan Etna, pod kojim je, po mitologiji starih Grka, Zevs zarobio zmijoliko čudovište po imenu Taifon.

SMEŠTAJ – kakav smeštaj je, po vašem mišljenju, najbolje rešenje?

- Airbnb, definitivno. Na sreću, na Sicijili je rentanje poprilično jeftino, te smo mogli da priuštimo boravak u nekim u zaista neviđenim stanovima i kućama. Na primer, kuća na plaži, nedaleko od gradića Sciacca, koštala nas je 40 evra po noći za 4 osobe, dok smo predivne salonce u cetru većih gradova nalazili za još manje novca. Dakle, ako idete na Siciliju, bežite od agencija i istražite sve moguće opcije sami. Biće dosta povoljnije i bez dvojbe - lepše.

HRANA – koja su vam bila omiljena jela/lokalni specijaliteti na ovom putu?

- Sva hrana na tom ostrvu je neviđena. Pre nego što sam prvi put otišla, prijatelji su mi govorili da ću se sigurno ugojiti bar pet kilograma, jer je nemoguće odoleti sicilijanskim kolačima, specijalitetima od morskih plodova, pecivu... Svemu. Fora je u tome što je na Siciliji blaga klima, pa im povrće uspeva tokom cele godine. Njihove pijace su prebogate i bukvalno se izgubite u moru paradajza, tikvica, patlidžana, paprika i mnoštva raznorazne hrane koju prvi put u životu vidite. Sve želite da probate. Ako odete tamo, ipak bih predložila da pre svega jedete grilovane morske plodove, gde god da na njih naiđete. Od same pomisli na pečeni sir sa pistaćima i pinjolima na pijaci Ballaro u Palermu, ili kanole u poslastičarnici La Bella u gradiću Sciacca, automatski mi pođe voda na usta.

PIĆE – u kojim napicima ste najviše uživali?

- Italijanski espresso i domaće belo vino. Još jedan tip – ako uzmete čašu vina u periodu od 18h do 21h, to je vreme za italijanski aperitivo, pa ćete uz piće dobiti sendviče, grickalice ili slatkiše.

AKTIVNOSTI – kako ste najradije provodili slobodno vreme?

- Na Siciliji ima da se vidi i poseti mnogo toga, pa je najbolje iznajmiti auto ili skuter. Tako sam obišla sve veće gradove, osim Raguze. I dalje mi je omiljeni Palermo, u njemu sam provela oko dve nedelje, što je dovoljno za snalaženje i obilazak nekih većih lokaliteta, ali nikako dovoljno za istraživanje celog grada. Najbolja stvar koju sam tamo posetila jeste zamak Grofa Federika, jednog presimpatičnog deke, čija porodica živi na ostrvu još od 15. veka. Inače, on je vozač brzih automobila koji se aktivno takmičio na poznatoj Targa Florio trci sve do 90-ih godna prošlog veka. Pored toga, u Palermu sam naišla na kapućinske katakombe, jedno bizarno mesto gde su mrtvaci izloženi, obučeni i mumificirani, pa se možete šetati među njima. Najbizarnija stvar u toj katakombi jeste sasvim očuvano telo jedne devojčice koja je umrla čak 1920. Zatim, pijace na celom ostrvu su neviđene, kao i buvljaci koji se uglavnom dešavaju vikendima, na kojima možete nabaviti neke neverovatne stvari.

NEXT TRIP – gde planirate sledeće da otputujete?

- Bilo bi lepo tokom zime otići bar na desetak dana u neke toplije krajeve. U Maroko, na primer. A možda i opet na Siciliju.

DREAM TRIP – koje mesto biste voleli da posetite tokom života?

- Celu zapadnu obalu Južne Amerike.

Autor: Mario Badjuk
Foto: Privatna arhiva

Pogledajte još