Dočekajte zdravi jesen uz sveže voće i povrće

Jabuka  Sada je vreme jabuka, zato ih jedite u velikim količinama, savetuje bečki profesor Hademar Bankhofer. Zrele jabuke daju organizmu sve neophodne  supstance. One sadrže dosta pektina, koji želudac i creva oslobađaju od toksina i regulišu probavu. Zdravstvene prednosti jabuka ogledaju se i u tome da pomažu smanjenje holesterola, suzbijaju migrenu i podižu opšte zdravstveno stanje na viši nivo. 

Kruška Ovo je takođe i vreme krušaka. One daju oganizmu vitamin C i brojne neophodne minerale, kao i fosfor koji nas mentalno podmlađuje, podstiče rad mozga i sposobnost koncentraije. Bankhofer tvrdi da se bez preterivanja može reći, da konzumiranje krušaka pomaže da ispunimo sve mentalne zahteve kako na poslu tako i kod kuće. Najbolje su zrele, slatke kruške. Tvrde kruške izazivaju nadutost. 

Šljiva I naravno, jesen je vreme šljiva. One sadrže važne voćne kiseline - pektine, koji podstiču probavu. Vitamini i minerali podržavaju rad bubrega i jetre tako da konzumiranje šljiva čini kožu lepšom a mogu se sprečiti arterioskleroza i reuma. 

Rotkvica i ren Od povrća su aktuelni ren i rotkvice. Idealni su za mršavljenje jer imaju malo kalorija a sadrže i rafanol i glukorafanin - eterična ulja, koja sadrže sumpor i jačaju želudac, žuč, jetru i debelo crevo. 

Krastavac Neizostavni za ovo vreme su i krastavci. Oni se sastoje 95 odsto od vode, imaju malo kalorija, njihovi sastojci – vitamini, minerali i enzimi podstiču rad bubrega i otrovne materije izbacuju iz organizma. 

Compress

Pogledajte još