ODGOVOR U ZENICAMA: Vaše oči otkrivaju da li ste pod stresom

Naučnici su otkrili da se veličina zenice drastično menja kada smo prinuđeni da radimo više stvari istovremeno ili smo suočeni sa neočekivanim promenama.

Istraživači sa Univerziteta u Misuriju analizirali su kako stres utiče na um osobe jer, kažu, najčešće se govori o tome kako stres utiče na telo, kao na primer da uzrokuje probleme sa leđima.

- Ako se loše osećate ili vas nešto boli, doktori mogu da vas pregledaju i utrvde u čemu je problem. Ali, šta je sa mentalnim zdravljem? Mnogi ljudi rade više stvari istovremeno, pod stresom su, ali za sada nema nekih parametara koji tačno pokazuju mentalno blagostanje osobe - kaže vodeći autor studije dr Jang Hjup Kim.

- Međutim, mi smo otkrili da bi veličina zenice mogla da bude ključ za merenje nečijeg mentalnog stanja kada ta osoba radi više stvari istvoremeno.

Naime, 36 volontera je praćeno pomoću tehnologije koja prati oči, dok su sedeli u simuliranoj sali fabrike rafinerije gasa. Učesnici su morali da odgovore na neke iznenadne promene, poput alarma, dok su istovremeno gledali u dva monitora.

Rezultati su pokazali da tokom ovih jednostavnih zadataka, kretanje očiju učesnika je bilo prilično predvidivo, ali se to promenilo kada su se suočili sa iznenadnim promenama.

Naučnici su ova otkrića uporedili sa podacima NASA-e o tome kako se astronautima menjaju zenice kao odgovor na stresne situacije.

Kombinujući ove podatke, utvrdili su da se veličina zenice oka menja kada je čovek pod stresom.

U sledećoj studiji, naučnici žele da istraže da li se i kako menja rad srca, mozga i kako mišići reaguju na stres.

Inače, prethodno istraživanje je pokazalo da je od 4.619 učesnika, 74 odsto ponekad pod tolikim stresom da osećaju kao da ne mogu da se izbore sa tim.

Ako ste i vi pod stresom, evo kratkih saveta koji mogu da vam pomognu:

- vežbajte

- preuzmite kontrolu u situacijama kada je to moguće

- tražite podršku od bliskih ljudi

- izdvojite vreme za sebe

- postavite sebi realne ciljeve

- izbegavajte alkohol, cigarete i kofein

- pomozite drugima

- budite sebi prioritet

- budite pozitivni

- prihvatite stvari koje ne možete da promenite

Izvor: Stil
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još