ZAKONSKA OBAVEZA: Prva zemlja na svetu koja će od svakog turiste tražiti da položi zakletvu

Povećanje turizma donosi profit, ali ne donosi ništa dobro životnoj sredini. Jedna mala država, tačnije 13. najmanja država na svetu Palau odlučila je da stane na kraj ovom problemu.

Budući da imaju tek 20 hiljada stanovnika, a godišnje ih poseti više od 160 hiljada turista, ta brojka je već počela da utiče na okolinu, pa je lokalna vlasto odlučila da uvede u svoju zakonsku regulativu zakletvu!

Naime, svaki putnik koji dođe u Palau na svom pasošu dobiće zakletvu koju će morati da potpiše pre nego što mu se odobri ulazak u zemlju.

- Deco Palaua, obećavam da ću poštovati ovu zakletvu kao vaš gost, da ću čuvati i štiti vaš predivni i jedinstveni ostrvski dom. Zaklinjem se da ću ga tretirati nežno i istraživati sa svešću. Neću uzeti ništa što nije moje. Neću škoditi onome što ne škodi meni. Jedini otisci koje ću ostaviti jesu oni koji će se isprati - navodi se u zakletvi.

Palau je tako postala prva zemlja u svetu koja je uvela ovakav tip zakletve u svoj zakon. Zakletva se temelji na dugogodišnjem nastojanju da se zaustavi preterano uništavanje i iskorišćavanje prirodnih resursa.

Takođe, deca u školama će početi da uče o ekologiji i očuvanju okoline, a i odraslima će biti omogućeni posebni programi za učenje odgovornog ponašanja.

A da se vlasti nimalo ne šale sa ovom zakletvom dokazuje i kazna koju će turisti platiti ukoliko je prekrše – milion dolara!

Palau je arhipelag od oko 200 stotine prirodnih vulkanskih ostrva smeštenih u Tihom Okeanu između Japana i Australije. Ostrva su bogata čistim plažama i šumama, a imaju utočište za morske pse veličine Kalifornije. Takođe, vlasti su zabranile bušenje morskog dna zbog nafte, kao i komercijalni ribolov.

Izvor: B92
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još