fbpx

Tradicionalno lomljenje česnice danas ispred Hrama Svetog Save

Manifestacija "Božićno seoce kod Hrama" drugi put je svečano otvorena u petak, 4. januara, na platou ispred Hrama Svetog Save.

Ispred Hrama Svetog Save organizovano je tradicionalno paljenje badnjaka, a tom prilikom Njegova Svetost patrijarh srpski gospodin Irinej je rekao:

"Svu svoju brigu braćo i sestre prepustimo Gospodu sa molitvom, jer on zna kako nam može pomoći. Prepustimo volji njegovoj i ljubavi njegovoj. Neka je blagosloven današnji dan, neka radost Badnjaka i Božića ispuni srca svih vas", rekao je patrijarh.

Na bini su nastupili Snežana Đurišić, Marinko, Nikola i Marko Rokvić uz pratnju orkestra RTS-a i okupili veliki broj posetilaca na platou ispred Hrama na koncertu u susret Božiću.

Danas od 11:30 biće organizovano tradicionalno lomljenje česnice u organizaciji Unije pekara.

"Božićno seoce kod Hrama" traje do 28. januara.

Tokom manifestacije „Božićno seoce kod Hrama“, na plaotu ispred Hrama Svetog Save nastupiće veliki broj muzičkih izvođača među kojima su: Sergej Ćetković, Aleksandra Radović, Lena Kovačević, Dušan Svilar, Neverne bebe, Nikola Grbić Grba i Trinitus bend, Viki Miljković, Aco Pejović i Sanja Đorđević i mnogi drugi.

Pored muzičkog programa, posetioci će imati priliku i da pogledaju različite pozorišne predstave, izložbe i filmove.

Prošle godine je, ispred Hrama i u Kripti, nastupilo preko 100 muzičkih izvođača, dečijih i crkvenih horova, vokalnih sastava, glumaca, plesnih trupa. Najmlađi su svake večeri ulepšavali jedinstvenu konstrukciju – Božićnu raspevanu jelku – na kojoj su nastupali dečiji i crkveni horovi iz cele Srbije.

Ideja je nastala sa željom da se svi praznici tokom januara objedine i obeleže na istoj, jedinstvenoj lokaciji, platou ispred Hrama Svetog Save, uz blagoslov Njegove Svetosti patrijarha srpskog g. Irineja.

Želja organizatora je da svakodnevnim programom i propratnim aktivnostima ponudi Beograđanima i turistima, koji tokom praznika posete Beograd i Hram Svetog Save, jedinstvenu manifestaciju namenjenu najmlađima, ali i onim starijim posetiocima, sa ciljem da „Božićno seoce kod Hrama“ postane tradicionalna manifestacija.

Svakog dana, posetioci će uživati u nastupima dečijih i crkvenih horova na jedinstvenoj konstrukciji – božićnoj jelki, imaće priliku da se provozaju fijakerom oko samog Hrama, uživaju u muzičkom i dramskom programu na bini u drvenim kućicama pronađu različite poklone, rukotvorine, suvenire, ukrase, tradicionalne specijalitete, i prisustvuju mnogim drugim aktivnostima.

Manifestaciju „Božićno seoce kod Hrama“ u saradnji sa Hramom Svetog Save i pod pokroviteljstvom Ministarstva pravde - Uprave za saradnju s crkvama i verskim zajednicamaGrada Beograda i Gradske opštine Vračar, organizuju kompanije „Color Media Communications“ i „Ninamedia“.

Prijatelji manifestacije su: Srpska Pravoslavna crkva, Hram Svetog Save, Ministarstvo pravde – Uprava za saradnju s crkvenim i verskim zajednicama, Omladinsko pozorište Dadov, Erste banka, PDM AgroFruit, Rajfajzen banka, Mapei, Lidl Srbija, Nekst sokovi, Orbit, Deksi ko, Neretva komerc, Unija pekara i mnogi drugi.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.